Baba ganoush

Een heerlijke dip van geroosterde aubergines.

Dit recept komt uit Tamarind & Saffron van Claudia Roden. Baba ganoush (of moutabal) lijkt qua structuur op hummus en je kunt het ook op dezelfde manier eten (als dip of bijvoorbeeld op een broodje). Je kunt het ook gebruiken als onderdeel van mezze.

Probeer ook eens labneh, hummus of tabouleh.

aubergine auberginedip baba ganoush messe moutabal
Baba ganoush
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
2 - 4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergines (500 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • naar smaak zout
  • 2 eetlepels tahini
  • 1 citroen
  • Optioneel verse peterselie
  • Optioneel extra vierge olijfolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de gril op de hoogste stand (of verwarm de oven voor op de hoogste stand).

  2. Was de aubergines. Prik ze op een paar plaatsen in met een mes, zodat ze niet uit elkaar spatten in de oven. Leg ze in de oven en laat ze 20 – 30 minuten in de oven liggen of totdat de buitenkant zwart is en ze heel zacht voelen als je in een aubergine duwt. Draai ze halverwege een keer om. Baba ganoush - 001 Baba ganoush - 003

  3. Leg de aubergines in een vergiet of een zeef en laat afkoelen. Baba ganoush - 006

  4. Pel de aubergines door de velletjes eraf te trekken. Neem nu een mes en snij de aubergine in blokjes in de zeef. Laat al het vocht dat uit de aubergines komt weglopen (dit smaakt namelijk bitter). Baba ganoush - 007 Baba ganoush - 008 Baba ganoush - 009

  5. Neem een vork en pureer de aubergine. Laat het uitlekken. Baba ganoush - 011

  6. Pel de knoflook en kneus het teentje. Pers het sap van de citroen uit en stop met de knoflook in een keukenmachine. Voeg de aubergine, het zout en de tahini toe. Laat de machine draaien totdat je een samenhangend mengsel hebt. Proef even en voeg eventueel nog wat zout toe. Baba ganoush - 016

  7. Schep de baba ganoush in een kommetje. Bestrooi eventueel met wat versgehakte peterselie en besprenkel met een eetlepel olijfolie. Serveer met reepjes pitabrood om mee te dippen.

Baba ganoush - 019

4 Reacties

  1. Ook super lekker als je er granaatappelpitjes aan toevoegd!

    Yanthe op 28 November 2012

  2. Ik wil dit morgen gaan maken, staat al lange tijd op mijn verlanglijstje. Maar ik vroeg me af, maakt het uit waar ik het op doe? Een rek of op een bakplaat? Ik ga er trouwens turks brood bij serveren, lijkt me ook wel smakelijk! Janna

    Janna op 29 April 2013

  3. @ Janna Sorry voor mijn late reactie. Ik zou ze op een rek leggen, maar een bakplaat kan ook. Turks brood erbij lijkt me inderdaad ook erg lekker :).

    Lisa op 3 May 2013

  4. Geen probleem, ik heb het om een bakplaat gedaan. Het was heel smakelijk geworden. Ik had nog maar een halve citroen dus daar is minder van in gestopt. Volgende keer zal ik dat nog wel veranderen. Maar dit was al erg lekker! Wel een beetje veel gedoe om het te maken, maar het was het wel waard!

    Groetjes Janna

    Janna op 5 May 2013

Reactie achterlaten