Home Page › Hapjes ›
Baba ganoush
Een heerlijke dip van geroosterde aubergines.
Dit recept komt uit Tamarind & Saffron van Claudia Roden. Baba ganoush (of moutabal) lijkt qua structuur op hummus en je kunt het ook op dezelfde manier eten (als dip of bijvoorbeeld op een broodje). Je kunt het ook gebruiken als onderdeel van mezze.
Ingrediënten
- 2 aubergines (500 gram)
- 1 teentje knoflook
- naar smaak zout
- 2 eetlepels tahini
- 1 citroen
- Optioneel verse peterselie
- Optioneel extra vierge olijfolie
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de gril op de hoogste stand (of verwarm de oven voor op de hoogste stand).
-
Was de aubergines. Prik ze op een paar plaatsen in met een mes, zodat ze niet uit elkaar spatten in de oven. Leg ze in de oven en laat ze 20 – 30 minuten in de oven liggen of totdat de buitenkant zwart is en ze heel zacht voelen als je in een aubergine duwt. Draai ze halverwege een keer om.
-
Leg de aubergines in een vergiet of een zeef en laat afkoelen.
-
Pel de aubergines door de velletjes eraf te trekken. Neem nu een mes en snij de aubergine in blokjes in de zeef. Laat al het vocht dat uit de aubergines komt weglopen (dit smaakt namelijk bitter).
-
Neem een vork en pureer de aubergine. Laat het uitlekken.
-
Pel de knoflook en kneus het teentje. Pers het sap van de citroen uit en stop met de knoflook in een keukenmachine. Voeg de aubergine, het zout en de tahini toe. Laat de machine draaien totdat je een samenhangend mengsel hebt. Proef even en voeg eventueel nog wat zout toe.
-
Schep de baba ganoush in een kommetje. Bestrooi eventueel met wat versgehakte peterselie en besprenkel met een eetlepel olijfolie. Serveer met reepjes pitabrood om mee te dippen.
4 Reacties
• Yanthe op 28 November 2012 ∞
• Janna op 29 April 2013 ∞
• Lisa op 3 May 2013 ∞
• Janna op 5 May 2013 ∞