Home Page › Diner › Vegetarisch ›
Tomatensalade met basilicumsorbet
Een erg lekker voorgerecht met cherrytomaten, een bakje van Parmezaanse kaas en sorbetijs van basilicum.
Dit recept kost even wat tijd, maar dan vooral om het voor te bereiden. Je kunt alles een paar uur eerder klaarzetten en het op het laatste moment bij elkaar voegen en serveren. De combinatie van smaken is erg lekker! Het recept is van Tim Kinnaird, een deelnemer aan Masterchef (2010). Als je geen zelfvriezende ijsmachine hebt, zorg dan dat je de koelelementen op tijd in de vriezer zet.
Wij hebben een paar dingen aangepast. Zo moet je de basilicumsorbet twee keer zeven (de tweede keer met een kaasdoek), maar dat hebben wij maar één keer gedaan. Hetzelfde geldt voor het zeven van de basilicumolie aan het eind van het recept. Ook hebben we de hoeveelheid suiker verminderd in het sorbetijs. In het oorspronkelijke recept gebruiken ze een mix van gele en rode cherrytomaten, wij hebben alleen de rode gebruikt. Je hebt aan twee plantjes verse basilicum (van de AH) genoeg basilicum voor het hele recept.
Probeer ook eens vegetarische sushi, geitenkaassalade met honing en tijm of artisjokken met olijfoliedip.
Ingrediënten
- 25 gram basilicum- blaadjes
- handvol verse basilicum
- 7 – 8 eetlepels extra vierge olijfolie
- 50 cherrytomaten
Voor het sorbetijs
- 75 gram kristalsuiker
- handvol verse basilicum
- flinke eetlepel vers citroensap
Voor de tuiles
- 1 teentje knoflook
- grof zeezout
- 50 gram ongezouten boter
- 30 gram bloem
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
- 1 eiwit
- 100 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel gedroogde tijm
Bereidingswijze & foto's
-
Begin met het maken van het sorbetijs. Neem 200 ml warm water en los daar de suiker in op. Voeg de verse basilicum en het citroensap toe en stop in een blender. Meng tot een glad mengsel. Giet het dan door een zeef heen. Giet het mengsel in de ijsmachine en laat 45 minuten tot 1 uur draaien. Beleg ondertussen een bakplaat met plastic folie. Gebruik twee lepels om bolletjes van het ijs te maken en leg ze op de bakplaat. Zet de bakplaat in de vriezer.
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Beleg twee bakplaten met bakpapier. Vet de onderkant van een muffinvorm in (of dariolevormpjes, als je die hebt).
-
Maak de tuiles. Pel de knoflook en leg op een snijplank met wat zout. Gebruik de platte kant van een mes om het teentje te pureren.
-
Klop de boter totdat het bleek ziet en voeg dan de bloem, de suiker en de knoflookpasta toe. Klop goed door elkaar. Voeg het eiwit en de Parmezaanse kaas langzaam toe terwijl je blijft mixen. Je hebt nu een kleverig pastamengsel.
-
Teken 4 cirkels van 12 cm op het bakpapier van de twee bakplaten (ik heb dit op gevoel gedaan). Schep 2 eetlepels van het mengsel in de cirkel en gebruik een paletmes of een gewoon mes om het mengsel te verdelen. Besprenkel met de gedroogde tijm. Zet de bakplaat in de oven en bak de vormpjes 6 – 8 minuten of totdat ze lichtjes bruin beginnen te worden. Haal ze uit de oven en drapeer ze over de onderkant van de muffinvorm heen. Zet ze nog eens 3 – 4 minuten in de oven en laat ze dan 5 minuten afkoelen. Haal ze van de muffinvorm af en zet ze rechtop op een rooster om volledig af te koelen. Herhaal met de andere bakjes.
-
Meng de basilicum met de olijfolie in een blender. Zeef eventueel en breng dan op smaak met wat zout. Zet apart.
-
Breng een grote hoeveelheid water aan de kook. Snij kruisjes in de onderkant van de tomaatjes en laat ze 1 – 2 minuten in het kokende water leggen. Haal ze eruit met een schuimspaan en pel de velletjes eraf. Stop ze in een kom en breng op smaak met wat zout en 2 theelepels olijfolie.
-
Als je het voorgerecht wilt gaan serveren: verdeel de bakjes over 8 borden. Schep de tomaten in de bakjes. Leg een lepel sorbetijs erbovenop en garneer met de overige blaadjes basilicum. Besprenkel met de basilicumolijfolie.
1 reactie
• Trudie op 9 August 2012 ∞