Home Page › Diner ›
Risotto met blauwe kaas en champignons
Dit is een erg lekker, vegetarisch gerecht. De champignons worden gemarineerd in een mengsel van rode wijn, wat ze heerlijk maakt! De risotto wordt gebakken in de oven, je hoeft dus niet te roeren.
Dit recept is vrij simpel en ontzettend lekker. De smaken zijn erg speciaal en vullen elkaar echt aan. Het recept komt uit Jo Pratt’s In the mood for entertaining. Een perfect hoofdgerecht voor een vegetarische kerst! Probeer ook eens ratatouille met omelet, vegetarische paëlla of couscoussalade met geitenkaas.
Ingrediënten
Voor de champignonmarinade
- 6 portobello’s
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes verse oregano
- handvol verse basilicum
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamico-azijn
- 100 ml rode wijn
- Versgemalen zout en peper
Voor de risotto
- 50 gram boter
- 1 ui
- 450 gram risottorijst
- 150 ml witte wijn
- 1200 ml groentebouillon
- 250 gram blauwe kaas
- 150 gram spinazieblaadjes
- 50 gram pijnboompitten
- Versgemalen zout en peper
Bereidingswijze & foto's
-
Pel de knoflook en stop samen met de basilicum, de oregano (alleen de blaadjes, niet de takjes), tomatenpuree, olijfolie en balsamico-azijn in de keukenmachine. Hak fijn en breng op smaak met zout en peper. Smeer de portobello’s in met dit mengsel en giet de rode wijn eroverheen. Laat 1 uur marineren (besprenkel de portobello’s in dat uur nog een paar keer met het wijnmengsel dat eraf gelopen is).
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de ui en snij fijn.
-
Smelt de helft van de boter in een ovenbestendige pan (of bijvoorbeeld een tajine). Voeg de ui toe en bak op laag vuur voor een paar minuten tot hij zacht is. Voeg de rijst toe en roer door elkaar, zodat de rijst een coating krijgt van boter en ui. Voeg de witte wijn toe en kook totdat de helft opgenomen is door de rijst. Haal de pan van het vuur.
-
Schep de champignons met de marinade in een ovenschaal (hij moet naast de risotto passen) en zet in de oven. Rooster voor 25 minuten.
-
Het is heel belangrijk dat de bouillon kokend heet is, anders wordt de risotto niet gaar. Giet de bouillon bij de risotto en voeg wat versgemalen zout en peper toe. Roer kort en bedek de pan met een deksel (of met aluminiumfolie als je een ovenschaal gebruikt). Zet naast de champignons in de oven en bak voor 18 minuten.
-
Snij de blauwe kaas in blokjes. Was de spinazieblaadjes en rooster de pijnboompitten in een pan zonder boter of olie.
-
Haal de risotto uit de oven, roer de kaas erdoor, voeg de spinazie toe en de andere helft van de boter en laat 5 minuten staan. Haal de champignons uit de oven.
-
Schep de risotto op warme borden, besprenkel met de pijnboompitten en leg bovenop de risotto een portobello. Besprenkel met de marinade die overblijft in de ovenschaal. Serveer meteen.
2 Reacties
• Ingrid Engberts op 5 July 2012 ∞
• Lisa op 8 July 2012 ∞