Risotto met blauwe kaas en champignons

Dit is een erg lekker, vegetarisch gerecht. De champignons worden gemarineerd in een mengsel van rode wijn, wat ze heerlijk maakt! De risotto wordt gebakken in de oven, je hoeft dus niet te roeren.

Dit recept is vrij simpel en ontzettend lekker. De smaken zijn erg speciaal en vullen elkaar echt aan. Het recept komt uit Jo Pratt’s In the mood for entertaining. Een perfect hoofdgerecht voor een vegetarische kerst! Probeer ook eens ratatouille met omelet, vegetarische paëlla of couscoussalade met geitenkaas.

champignons in rode wijn gebakken risotto gemarineerde champignons risotto risotto met blauwe kaas
Risotto met blauwe kaas en champignons
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
6 personen

Ingrediënten

Voor de champignonmarinade

  • 6 portobello’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes verse oregano
  • handvol verse basilicum
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 100 ml rode wijn
  • Versgemalen zout en peper

Voor de risotto

  • 50 gram boter
  • 1 ui
  • 450 gram risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 1200 ml groentebouillon
  • 250 gram blauwe kaas
  • 150 gram spinazieblaadjes
  • 50 gram pijnboompitten
  • Versgemalen zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Pel de knoflook en stop samen met de basilicum, de oregano (alleen de blaadjes, niet de takjes), tomatenpuree, olijfolie en balsamico-azijn in de keukenmachine. Hak fijn en breng op smaak met zout en peper. Smeer de portobello’s in met dit mengsel en giet de rode wijn eroverheen. Laat 1 uur marineren (besprenkel de portobello’s in dat uur nog een paar keer met het wijnmengsel dat eraf gelopen is). Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 002 Risotto met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 003 Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 005 Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 006 Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 008

  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de ui en snij fijn.

  3. Smelt de helft van de boter in een ovenbestendige pan (of bijvoorbeeld een tajine). Voeg de ui toe en bak op laag vuur voor een paar minuten tot hij zacht is. Voeg de rijst toe en roer door elkaar, zodat de rijst een coating krijgt van boter en ui. Voeg de witte wijn toe en kook totdat de helft opgenomen is door de rijst. Haal de pan van het vuur. Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 009 Risotto met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 012 Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 013

  4. Schep de champignons met de marinade in een ovenschaal (hij moet naast de risotto passen) en zet in de oven. Rooster voor 25 minuten. Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 015

  5. Het is heel belangrijk dat de bouillon kokend heet is, anders wordt de risotto niet gaar. Giet de bouillon bij de risotto en voeg wat versgemalen zout en peper toe. Roer kort en bedek de pan met een deksel (of met aluminiumfolie als je een ovenschaal gebruikt). Zet naast de champignons in de oven en bak voor 18 minuten. Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 019

  6. Snij de blauwe kaas in blokjes. Was de spinazieblaadjes en rooster de pijnboompitten in een pan zonder boter of olie. Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 020

  7. Haal de risotto uit de oven, roer de kaas erdoor, voeg de spinazie toe en de andere helft van de boter en laat 5 minuten staan. Haal de champignons uit de oven. Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 021 Risotto met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 024

  8. Schep de risotto op warme borden, besprenkel met de pijnboompitten en leg bovenop de risotto een portobello. Besprenkel met de marinade die overblijft in de ovenschaal. Serveer meteen. Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 028

Risotte met blauwe kaas en gemarineerde champignons - 027

2 Reacties

  1. De risotti is erg lekker. De gemarineerde portabello’s vond ik een goed idee, maar de marinade vond ik te zuur. Ik ga het nog een keer maken met de marinade die gebakken wordt om te ontzuren, in een wok. Dan de portabello’s aanbakken in de marinade, laten intrekken en dan in de oven. Ik denk dat het ook goed kan met kastanjechampignons ipv portabello’s. Ik laat nog weten of het lekkerder is op deze manier.

    Ingrid Engberts op 5 July 2012

  2. @ Ingrid Hoe zuur je marinade is, ligt aan de rode wijn die je gebruikt. Onze marinade was helemaal niet zuur, dus ik denk dat jij een droge, rode wijn gebruikt hebt. Misschien de volgende keer een zoetere wijn proberen. Ben wel benieuwd naar je experiment! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 8 July 2012

Reactie achterlaten