Home Page › Diner ›
Kippenpastei
Een pastei gevuld met een ragout van kip.
Dit recept kost wat tijd om te maken, maar het is heerlijk en eigenlijk best simpel! Het recept is gebaseerd op een recept uit Nigella’s Feest. Zij noemt ze chicken pot pies en ze staan in het hoofdstuk voor kinderen. Zij gebruikt ook ham, maar ik had alleen kip, vandaar dat ik het aangevuld heb met groente. Het was een groot succes! Probeer ook eens cottage pie, pastaschotel met ham en kaas of uientaartjes met rozemarijn.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 450 gram bloem
- 225 gram koude boter
- 2 eieren
Voor de vulling
- 375 gram kipfilet
- 1 liter kippenbouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 60 gram boter
- 50 gram bloem
- 1 bouillonblokje (kip)
- 625 ml melk
- 60 gram winterpeen
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels verse oregano, rozemarijn, tijm
- Naar smaak Zout en peper
Voor de afwerking
- 1 ei
Deze pastei is goed in te vriezen. Pak goed in met folie en leg in de vriezer. Ontdooi niet voordat je ze in de oven stopt.
Bereidingswijze & foto's
-
Maak eerst het deeg. Stop de bloem in een lage schaal. Snij de boter in blokjes en verdeel over de bloem, schud door elkaar. Zet 10 minuten in de vriezer (sla deze stap niet over!). Klop de eieren los met een eetlepel water en zet in de koelkast.
-
Stop de bloem en boter in de keukenmachine en draai totdat het mengsel lijkt op broodkruim. Giet de koude eieren er langzaam bij terwijl de machine draait. Stop meteen als het mengsel een bal vormt. Verdeel het deeg in twee stukken (een wat kleiner dan de ander, voor de bovenkant en onderkant) en leg allebei op een stuk plastic folie. Duw ze plat en leg ze in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
-
Leg de kipfilets in een pan. Giet de liter kippenbouillon eroverheen. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Haal uit de bouillon en trek uit elkaar met twee vorken.
-
Pel de ui en knoflook en snij in stukjes. Schil de wortel en snij in blokjes. Ontzaad de paprika en snij in blokjes. Hak de verse kruiden fijn.
-
Verhit de olie in een hapjespan. Voeg de ui toe en bak voor 5 minuten op middelhoog vuur, totdat de stukjes zacht zijn. Voeg de knoflook toe en roer door elkaar. Voeg de wortel en paprika toe en roerbak voor 10 minuten op laag vuur. Zet apart met de gekookte kip.
-
Smelt de boter in een sauspan. Op laag vuur: klop met een garde de bloem erdoorheen. Verkruimel het bouillonblokje erbij en klop door elkaar. Haal de pan van het vuur en klop de melk er langzaam schenkend bij terwijl je blijft kloppen. Zet terug op het vuur, zet het vuur hoog en klop goed terwijl de saus in begint te dikken. Laat een paar minuten zachtjes koken terwijl je blijft kloppen. Haal de pan van het vuur en voeg de verse kruiden toe. Breng op smaak met versgemalen zout en peper. Roer de groenten en de kip erdoorheen.
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Schuif een bakplaat in de oven. Vet een pasteivorm (diameter van 26 cm, de hele vorm dus ook de randen, een inhoud van 600 ml) in met boter.
-
Bestuif een werkblad lichtjes met bloem en rol het grote stuk deeg uit totdat het groot genoeg is om in de vorm te passen. Bekleed de vorm met het deeg.
-
Schep de vulling in de vorm.
-
Rol het overige deeg uit op een met bloem bestoven werkblad totdat het groot genoeg is voor de bovenkant. Maak de randen lichtjes nat met water en leg de plak deeg er dan op. Snij het overige deeg dat over de vorm heen hangt weg. Duw de randen aan met een vork. Gebruik het overige deeg voor decoratie.
-
Klop het laatste ei los. Bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Maak met een scherp mes een klein kruisje in het midden van de pastei, om lucht eruit te laten.
-
Bak de pastei voor 20 – 25 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Schuif hem uit de vorm en serveer!
4 Reacties
• Esther op 2 October 2010 ∞
• Lisa op 20 October 2010 ∞
• Karoline op 1 February 2012 ∞
• Lisa op 1 February 2012 ∞