Kip Terriyaki

Een heerlijk Japans kipgerecht!

Dit recept komt uit Nigella’s Kitchen. Het is een heerlijk gerecht dat je ook nog eens in een handomdraai op tafel zet. Nigella gebruikt mirin, een zoete Japanse wijn, in de marinade. Helaas kon ik die niet vinden, dus heb ik meer sake toegevoegd en iets meer suiker. Wij hebben dit gegeten met broccoli en rijst.

Probeer ook eens kippenpoten in pruimensaus, Thaise kip in mangosaus of sticky drumsticks.

japans kipgerecht kip terriyaki sake
Kip Terriyaki
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 6 eetlepels sake
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2,5 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels versgeraspte gember
  • 2 scheutjes sesamolie
  • 750 gram kipfilet
  • 1 theelepel zonnebloemolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng de sake, sojasaus, de suiker, de geraspte gember en de sesamolie in een kom waar de kip dadelijk in gaat passen. Kip terrijaki - 001 Kip terrijaki - 003 Kip terrijaki - 005 Kip terrijaki - 008

  2. Maak de kip schoon en snij in stukjes. Leg in de marinade en roer even door elkaar. Laat 15 minuten marineren. Kip terrijaki - 009

  3. Verwarm de zonnebloemolie in een hapjespan (die een deksel heeft). Haal de kip met een schuimspaan uit de marinade en bak in delen of in één keer (als je een grote pan hebt). Zorg dat je er niet te veel in een keer bakt, anders koelt de pan af en bakt de kip niet goed. Bak de kipstukjes goudbruin aan allebei de kanten. Kip terrijaki - 011

  4. Giet de marinade bij de kip en breng zachtjes aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat 5 minuten zachtjes koken. Controleer dan of de kip gaar is. Kip terrijaki - 016

  5. Haal de kipstukjes uit de pan en breng de saus aan de kook. Laat de saus indikken en voeg vervolgens de kip weer toe. Roer door elkaar. Kip terrijaki - 020

  6. Serveer de kip met groente en rijst.

Kip terrijaki - 035

3 Reacties

  1. Hoi Lisa,

    Lijkt mij een heerlijk recept. Even een vraagje, ik heb geen sake maar wel mirin. Wat zijn dan de verhoudingen ongeveer? Groetjes Thea

    Thea op 13 October 2011

  2. Hoi Thea, Je hebt voor het originele recept 60 ml mirin nodig en 2 eetlepels sake. Je kunt de sake ook vervangen door droge witte wijn of kippenbouillon. In plaats van 2,5 eetlepel suiker, gebruik je dan twee eetlepels. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 14 October 2011

  3. Hoi Lisa en Arjan,

    Ik vond het erg lekker, deze keer heb ik het met kippenbouillon gemaakt omdat ik vergeten was droge witte wijn te halen. Ik denk als ik het de volgende keer met sake of witte wijn maakt dat het dan echt heerlijk is. Groetjes Thea

    Thea op 23 October 2011

Reactie achterlaten