Home Page › Diner ›
Kip Tandoori
Het recept voor kip Tandoori uit de oven.
Verwacht hier niet een romige, sauzige tandoori zoals je hem misschien weleens gegeten hebt uit een pakje. Dit is het Indiase recept voor kip tandoori. De kip wordt oorspronkelijk gebakken in een hete kleioven (een ‘Tandoor’), wat de smaak van de kip bijzonder lekker maakt. Omdat wij hier helaas niet over beschikken, heb ik een gewone oven gebruikt. Misschien niet helemaal het authentieke recept dus, maar wel ontzettend lekker!
Gemberwortel kun je in grote stukken kopen. Omdat je vaak niet alles gebruikt, is het slim om de verse gember in stukken van 2 cm te snijden en deze in te vriezen. Als je de volgende keer gember nodig hebt, kun je hem uit de vriezer halen. Bijkomend voordeel is dat de gember dan een stuk makkelijker te raspen is.
De kip moet minstens 6 uur marineren, houdt hier dus rekening mee. Je kunt ‘m ook de avond van tevoren maken en in de koelkast laten staan. Om de kip een extra rode kleur te geven, gebruiken ze in de Indiase keuken Tandoori kleurstof. Dit zou je kunnen gebruiken (bijvoorbeeld van een Toko). Gebruik, voor extra smaak, niet-gemalen versies van de kruiden en warm deze op in een bakpan voordat je ze fijnmaalt met een vijzel. Dit geeft het gerecht extra smaak.
Probeer hier eens een komkommerraita, pilaurijst en aardappelpakora’s bij.
Ingrediënten
- 350 gram kipfilet
- 2 cm verse gember
- 3 teentjes knoflook
- 3 eetlepels citroensap
- 1 rode peper
- 2 eetlepels verse koriander
- 60 ml yoghurt
- 1 theelepel gemalen koriander
- halve theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel garam masala
- halve theelepel zwarte peper
- 1 eetlepel tomatenpuree
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze & foto's
-
Snijd de kip in stukken van ongeveer 2 cm.
-
Bestrooi de kip met citroensap en zout (ongeveer 1 theelepel). Laat 30 minuten intrekken.
-
Pel de gember en knoflook.
-
Meng in een keukenmachine (of staafmixer) de yoghurt met de gember, knoflook, peper en koriander. Haal eventueel de zaadjes uit de rode peper als je de Tandoori niet te pittig wil. Je kunt de marinade ook maken met de hand door alles heel fijn te snijden.
-
Roer het korianderzaad, de komijn, de garam masala, de zwarte peper en de tomatenpuree door het mengsel heen.
-
Schenk het mengsel over de kip heen en laat minstens 6 uur in de koelkast marineren.
-
Verwarm de oven voor op 240°C.
-
Bedek een ovenschaal met aluminiumfolie en leg de stukken kip erop.
-
Bak de kip voor 20 – 30 minuten (ligt aan je oven) totdat de stukken goudbruin zijn.
Er zijn nog geen reacties.