Gratin dauphinois

Gegratineerde aardappels uit de oven.

Dit is een lekker bijgerecht. Je kookt de aardappelen eerst in melk en stopt ze vervolgens in de oven met knoflook en kaas. Na 50 minuten heb je een heerlijke, bubbelende schotel met zachte, romige aardappels. Gebruik versgeraspte nootmuskaat, dat heeft zoveel meer smaak dan de poederversie. Probeer ook eens geroosterde mosterdaardappels, saucijzenschotel of gekruide aardappeltjes.

aardappel dauphinois gegratineerde aardappelschotel romige aardappelschotel
Gratin dauphinois
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
3 personen

Ingrediënten

  • 500 gram vastkokende aardappels
  • 1 laurierblad
  • 500 ml halfvolle melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • Versgemalen zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Schil de aardappels en snij ze in dunne plakjes. Stop ze in een pan en leg het laurierblad erbij. Giet de melk eroverheen. Voeg de nootmuskaat en zout en peper toe. Breng het mengsel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Aardappels Dauphinois - 002 Aardappels Dauphinois - 003 Aardappels Dauphinois - 005 Aardappels Dauphinois - 009 Aardappels Dauphinois - 010 Aardappels Dauphinois - 016

  3. Vet een ovenschaal goed in met boter. Pel de knoflook en snij in dunne plakjes, verdeel ze over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met de geraspte kaas. Schep de aardappels met een schuimspaan uit de pan en leg ze op de kaas. Giet de melk erbij totdat de aardappels net onder de melk staan. Het ligt aan de ovenschaal die je gebruikt hoeveel melk je nodig hebt (ik heb alles gebruikt). Aardappels Dauphinois - 017 Aardappels Dauphinois - 020 Aardappels Dauphinois - 021 Aardappels Dauphinois - 025

  4. Zet de schaal in de oven en bak de aardappels 50 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Haal de schaal uit de oven en serveer! Aardappels Dauphinois - 033 Aardappels Dauphinois - 044

Aardappels Dauphinois - 047

3 Reacties

  1. Vandaag gemaakt…..makkelijk te maken en heerlijk ervan gesmuld

    Esther op 27 November 2011

  2. Ha Esther, hartstikke leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 29 November 2011

  3. Al vaak een aardappelgratin gemaakt, maar dit was wel de allerlekkerste!

    Peter op 6 January 2012

Reactie achterlaten