Home Page › Diner › Bijgerechten ›
Gratin dauphinois
Gegratineerde aardappels uit de oven.
Dit is een lekker bijgerecht. Je kookt de aardappelen eerst in melk en stopt ze vervolgens in de oven met knoflook en kaas. Na 50 minuten heb je een heerlijke, bubbelende schotel met zachte, romige aardappels. Gebruik versgeraspte nootmuskaat, dat heeft zoveel meer smaak dan de poederversie. Probeer ook eens geroosterde mosterdaardappels, saucijzenschotel of gekruide aardappeltjes.
Ingrediënten
- 500 gram vastkokende aardappels
- 1 laurierblad
- 500 ml halfvolle melk
- 50 gram geraspte kaas
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblad
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- Versgemalen zout en peper
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Schil de aardappels en snij ze in dunne plakjes. Stop ze in een pan en leg het laurierblad erbij. Giet de melk eroverheen. Voeg de nootmuskaat en zout en peper toe. Breng het mengsel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
-
Vet een ovenschaal goed in met boter. Pel de knoflook en snij in dunne plakjes, verdeel ze over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met de geraspte kaas. Schep de aardappels met een schuimspaan uit de pan en leg ze op de kaas. Giet de melk erbij totdat de aardappels net onder de melk staan. Het ligt aan de ovenschaal die je gebruikt hoeveel melk je nodig hebt (ik heb alles gebruikt).
-
Zet de schaal in de oven en bak de aardappels 50 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Haal de schaal uit de oven en serveer!
3 Reacties
• Esther op 27 November 2011 ∞
• Lisa op 29 November 2011 ∞
• Peter op 6 January 2012 ∞