Home Page › Diner › Bijgerechten ›
Gierstsalade met courgette en granaatappel
Deze heerlijke salade is gevuld met gierst, gegrilde courgette, granaatappel, amandelen, kikkererwten, zwarte olijven en rode ui.
Wij hebben voor dit recept gierst gebruikt, maar je kunt ook bulgur of couscous gebruiken. Voor de dressing heb ik gebruik gemaakt van sap van ‘Pom wonderful‘, gewoon omdat ik het had staan. Als je het niet in huis hebt, laat het dan gewoon weg. Probeer ook eens deze frisse bulgursalade, aspergesalade met pancetta en ei of deze maaltijdsalade met krokante kip en aardappel.
Ingrediënten
- 100 gram gierst
- 200 ml water
- 1 rode ui
- 75 gram zwarte olijven
- 1 blik (400 gram) kikkererwten
- 1 kleine courgette
- 1 granaatappel
- 50 gram amandelschaafsel
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de dressing
- 1,5 eetlepel granaatappelsap
- halve citroen
- 1 eetlepel olijfolie
- Versgemalen zout en peper
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Schil de courgette met een dunschiller in lange plakken. Beleg een bakplaat met bakpapier en verdeel de courgetteslierten eroverheen. Besprenkel met olijfolie en zout en peper en zet een paar minuten onder de grill of totdat ze goudbruin beginnen te worden aan de randen.
-
Stop de gierst met het water in een pan en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Controleer goed of de gierst niet aanbakt. Haal de pan van het vuur en laat met de deksel op de pan staan.
-
Pel de rode ui en snij in ringen. Giet de kikkererwten af in een vergiet en laat er wat koud stromend water overheen lopen. Laat goed uitlekken en stop dan in een grote schaal. Stop de rode ui en de helft van de olijven (gehalveerd of heel) erbij.
-
Pers de halve citroen uit en meng het sap met de rest van de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
-
Halveer de granaatappel en sla met een houten lepel op de achterkant van elke helft (hou ze boven de schaal met kikkererwten). Op die manier vallen de zaadjes over de kikkererwten heen.
-
Schep de plakjes gegrilde courgette door het mengsel heen. Giet de helft van de dressing eroverheen en schep door elkaar.
-
Schep de gekookte gierst door de salade. Voeg de rest van de dressing toe en schep door elkaar.
-
Rooster de amandelen in een pan zonder boter of olie totdat ze goudbruin beginnen te worden. Strooi de amandelen over de salade en schep door elkaar. Verdeel de rest van de dressing over de salade. Serveer meteen of bewaar onder plastic folie totdat je klaar bent om te serveren.
Er zijn nog geen reacties.