Gierstsalade met courgette en granaatappel

Deze heerlijke salade is gevuld met gierst, gegrilde courgette, granaatappel, amandelen, kikkererwten, zwarte olijven en rode ui.

Wij hebben voor dit recept gierst gebruikt, maar je kunt ook bulgur of couscous gebruiken. Voor de dressing heb ik gebruik gemaakt van sap van ‘Pom wonderful‘, gewoon omdat ik het had staan. Als je het niet in huis hebt, laat het dan gewoon weg. Probeer ook eens deze frisse bulgursalade, aspergesalade met pancetta en ei of deze maaltijdsalade met krokante kip en aardappel.

gegrilde courgette gierst granaatappel salade met gierst
Gierstsalade met courgette en granaatappel
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
3 personen als hoofdgerecht.

Ingrediënten

  • 100 gram gierst
  • 200 ml water
  • 1 rode ui
  • 75 gram zwarte olijven
  • 1 blik (400 gram) kikkererwten
  • 1 kleine courgette
  • 1 granaatappel
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de dressing

  • 1,5 eetlepel granaatappelsap
  • halve citroen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Versgemalen zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Schil de courgette met een dunschiller in lange plakken. Beleg een bakplaat met bakpapier en verdeel de courgetteslierten eroverheen. Besprenkel met olijfolie en zout en peper en zet een paar minuten onder de grill of totdat ze goudbruin beginnen te worden aan de randen. Gierstsalade met gegrilde courgette - 006 Gierstsalade met gegrilde courgette - 011 Gierstsalade met gegrilde courgette - 014

  2. Stop de gierst met het water in een pan en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Controleer goed of de gierst niet aanbakt. Haal de pan van het vuur en laat met de deksel op de pan staan. Gierstsalade met gegrilde courgette - 001 Gierstsalade met gegrilde courgette - 004 Gierstsalade met gegrilde courgette - 016

  3. Pel de rode ui en snij in ringen. Giet de kikkererwten af in een vergiet en laat er wat koud stromend water overheen lopen. Laat goed uitlekken en stop dan in een grote schaal. Stop de rode ui en de helft van de olijven (gehalveerd of heel) erbij. Gierstsalade met gegrilde courgette - 012 Gierstsalade met gegrilde courgette - 021

  4. Pers de halve citroen uit en meng het sap met de rest van de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Gierstsalade met gegrilde courgette - 037 Gierstsalade met gegrilde courgette - 038

  5. Halveer de granaatappel en sla met een houten lepel op de achterkant van elke helft (hou ze boven de schaal met kikkererwten). Op die manier vallen de zaadjes over de kikkererwten heen. Gierstsalade met gegrilde courgette - 028 Gierstsalade met gegrilde courgette - 031 Gierstsalade met gegrilde courgette - 032

  6. Schep de plakjes gegrilde courgette door het mengsel heen. Giet de helft van de dressing eroverheen en schep door elkaar. Gierstsalade met gegrilde courgette - 033 Gierstsalade met gegrilde courgette - 039 Gierstsalade met gegrilde courgette - 041

  7. Schep de gekookte gierst door de salade. Voeg de rest van de dressing toe en schep door elkaar. Gierstsalade met gegrilde courgette - 042

  8. Rooster de amandelen in een pan zonder boter of olie totdat ze goudbruin beginnen te worden. Strooi de amandelen over de salade en schep door elkaar. Verdeel de rest van de dressing over de salade. Serveer meteen of bewaar onder plastic folie totdat je klaar bent om te serveren.Gierstsalade met gegrilde courgette - 018

Gierstsalade met gegrilde courgette - 050

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten