Home Page › Diner ›
Gevulde koolrolletjes met pompoen en quinoa
Een heerlijk en feestelijk gerecht!
Deze schotel kost even wat tijd, maar je kunt eigenlijk alles van tevoren maken en het vervolgens in de koelkast zetten totdat je hem wilt gaan bakken. Het is een erg lekker vegetarisch gerecht en kan ook veganistisch gemaakt worden als je het ei vervangt door bijvoorbeeld wat gemalen lijnzaad met wat water. Dat dit gerecht vegetarisch is, betekent trouwens niet dat vleeseters hier niet van kunnen genieten.
Probeer ook eens deze hartige Marokkaanse taart, risotto met blauwe kaas en champignons of boekweitpannenkoeken met spinazie.
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 1/2 flespompoen (400 gram)
- 140 gram quinoa
- 125 gram gedroogde cranberries
- 200 gram verse spinazie
- 100 gram pijnboompitten
- 150 gram zongedroogde tomaten
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 ei
- 1 theelepel gedroogde tijm
- Versgemalen zout en peper
- 2 eetlepels versgehakte peterselie
Voor de tomatensaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel suiker
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 500 gram gezeefde tomaten (passata)
- 400 gram tomatenstukjes uit blik
- enkele druppels tabasco
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snij in kleine blokjes. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de pompoen eroverheen. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met wat olijfolie. Bak de pompoen 20 minuten in de oven of totdat de stukjes gaar zijn.
-
Maak ondertussen de tomatensaus. Pel de ui en snij fijn. Verhit de olie in een pan en voeg de ui toe. Bak 5 minuten of totdat de stukjes zacht zijn. Snij ondertussen de bleekselderij in stukjes en pel de knoflook en snij fijn. Voeg de knoflook en bleekselderij toe en roerbak voor 2 – 3 minuten. Voeg dan de suiker, oregano, tijm, gezeefde tomaten, tabasco en tomatenstukjes toe. Roer door elkaar en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken.
-
Spoel de quinoa af. Stop met 210 ml water in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat het 8 minuten koken terwijl je af en toe roert. Haal de pan van het vuur en leg een deksel op de pan.
-
Breng een grote hoeveelheid water aan de kook (de rode kool moet er in zijn geheel in passen). Snij de kern uit de rode kool. Stop de rode kool in de pan met kokend water en laat 4 minuten koken terwijl je de kool draait. Haal dan uit de pan en pel de blaadjes er voorzichtig af. Je hebt in totaal 8 blaadjes nodig. Kook de blaadjes ook apart nog even voor 2 minuten of totdat ze gaar zijn.
-
Stop de spinazie in een pan en leg er een deksel op. Laat 1 minuut staan en roer dan een keer. Haal de pan van het vuur zodra de spinazie geslonken is. Stop de spinazie in een zeef en druk het vocht eruit. Hak in stukken.
-
Rooster de pijnboompitten in een pan zonder boter of olie. Hak de zongedroogde tomaten in stukken. Was de cranberries.
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Stop de quinoa in een kom. Voeg de cranberries, spinazie, pompoenstukjes, pijnboompitten en zongedroogde tomaten toe. Schep door elkaar. Voeg de cayennepeper, tijm, zout en peper toe. Schep door elkaar. Breek het ei erbij en roer door elkaar.
-
Giet de tomatensaus in een grote ovenschaal (er moeten dadelijk 8 koolrolletjes bovenop passen).
-
Neem een koolrolletje. Vul het met 2 eetlepels vulling. Rol het stevig op en leg ze met de naad naar beneden in de tomatensaus. Herhaal met de rest van de rolletjes.
-
Bedek de schaal met aluminiumfolie. Bak de koolrolletjes 30 minuten in de oven. Verwijder dan de aluminiumfolie en bak nog eens 15 minuten. Bestrooi met verse peterselie en serveer meteen.
Er zijn nog geen reacties.