Home Page › Diner ›
Gevulde kipfilet met Martinisaus
Een heerlijk gerecht: kipfilet, gevuld met pijnboompitten, sjalotjes, basilicum en zongedroogde tomaten met een Martinisaus.
Een hele tijd geleden zagen wij hoe Christine Hamilton dit gerecht maakte bij Masterchef. Het recept stond ook in het Masterchef at home kookboek. Het is een erg lekker gerecht, ideaal voor een feestje. Je kunt de kipfilet van tevoren bereiden, hij moet namelijk minstens een uur in de koelkast liggen voordat je hem gaat bakken (zodat het een goede rol blijft in de oven). Helaas las ik dat te laat, dus mijn kipfilets hebben niet in de koelkast gelegen. De presentatie was dus misschien iets minder netjes, maar het was erg lekker! De saus maak je van Martini en die vult de kip goed aan. Serveer met groente en aardappels.
Probeer ook eens gevulde kipfilet met spinazie, enchilada con pollo of kippenpastei.
When we finally kiss goodnight,
How I’ll hate going out in the storm!
But if you’ll really hold me tight,
All the way home I’ll be warm.
Ingrediënten
Voor de kipfilet
- 50 gram pijnboompitten
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram paneermeel
- handvol verse basilicum
- 1 ei
- 24 plakjes pancetta
- 4 kipfilets
- 75 gram zongedroogde tomaten in olie
- Versgemalen zout en peper
Voor de saus
- 2 sjalotjes
- 4 takjes verse tijm
- 500 ml Martini
- 100 ml kookroom
- 1 eetlepel heldere honing
- 50 gram ongezouten boter
Bereidingswijze & foto's
-
Rooster de pijnboompitten in een pan zonder boter of olie totdat ze goudbruin worden. Zet apart in een grote kom. Pel de sjalotjes en snij fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Hak de basilicum grof.
-
Verwarm een eetlepel olie in de pan. Voeg twee sjalotjes toe en de knoflook. Bak op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten. Voeg dit mengsel toe aan de pijnboompitten. Voeg daar ook het paneermeel, de basilicum het ei en wat zout en peper aan toe. Roer door elkaar.
-
Neem een groot stuk plastic folie en leg er een kipfilet in. Sla met een deegroller totdat ze ongeveer 1 cm dik zijn.
-
Neem een stuk aluminiumfolie. Verdeel 6 plakjes pancetta over de aluminiumfolie. Leg er een kipfilet op. Verdeel er een kwart van de tomaten overheen en een vierde van de vulling. Rol de kipfilet op (met de pancetta eromheen) en pak goed in met de aluminiumfolie. Herhaal met de rest van de kipfilets en leg ze een uur in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Leg de ingepakte kipfilets in een ovenschaal. Zet de ovenschaal in de oven en bak ze 30 minuten. Haal ze dan uit de folie (bewaar het sap wat uit de kip komt) en leg ze terug in de ovenschaal. Bak ze nog eens 15 minuten of totdat de kip gaar is.
-
Maak ondertussen de saus. Bak de rest van de sjalotjes in een pan met wat olijfolie en de takjes tijm. Voeg na drie minuten, of nadat de sjalotjes zacht zijn geworden, de Martini toe en breng aan de kook. Laat sudderen totdat de saus gehalveerd is. Voeg de kookroom, honing en het sap uit de kipfilets toe. Breng weer aan de kook en laat de saus weer halveren in hoeveelheid. Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe, laat in de saus smelten terwijl je roert.
-
Serveer de kipfilets (eventueel gesneden) met de Martinisaus (haal de tijm eruit), groente en aardappels.
1 reactie
• ed op 30 September 2012 ∞