Home Page › Diner ›
Curry: Murghi Jhal Frezi
Een dikke, pittige saus die kleeft aan heerlijk geurige kip van het bot. Dit is een ideale Indiase curry om te serveren aan gasten.
Deze heerlijke curry is redelijk eenvoudig om te maken maar smaakt heerlijk authentiek. Onderschat niet de voldoening die het geeft als je helemaal zelf een curry maakt, in plaats van te vertrouwen op saus of pasta uit een potje. De kruiden die je nodig hebt voor deze curry zijn verkrijgbaar in alle toko’s en een hoop supermarkten. Schaf ze één keer aan en je zult zien dat je ze vaak zult gebruiken. Dit recept maak je klaar in ongeveer 75 minuten (25 minuten voorbereiding, 50 minuten kooktijd). Het is, afhankelijk van je kruiden, een middelheet gerecht. Ik denk dat het in India gebruikelijker is om de peultjes of andere groenten apart te serveren, maar dit is makkelijker en sneller. Je kunt om een hetere of koelere curry te krijgen de samenstelling van de kruiden (vooral het chilipoeder) veranderen. Deze curry serveer je met rijst en een glas bier. Als je wil kun je ‘m nog op smaak brengen met peper en zout en verse koriander, maar in mijn ervaring is dit recept op zich al smaak- en geurvol genoeg.
Probeer ook eens curry Madras met rundvlees, Oosterse maaltijdsoep of kerrierijst met kokos.
Ingrediënten
- 500 g kip aan het bot (bijv. drumsticks)
- 3 uien, fijn gehakt
- 175 ml water
- 1 duimstuk gember, geraspt
- 2 tenen knoflook, fijn gehakt
- 1 el tomatenpuree
- 50 g peultjes, gewassen
- 2 el olie om in te bakken
- 2 el boter om in te bakken
Het kruidenmengsel
- 1 tl korianderzaad, gemalen
- 1 tl komijnzaad, gemalen
- 0,5 tl tumeriek, gemalen
- 0,5 tl chilipoeder
- 0,5 tl kaneel, gemalen
- 2 kardamonpeulen, alleen de zwarte zaden
- 2 kruidnagelen
- versgemalen peper & zout
Bereidingswijze & foto's
Het kruidenmengsel
-
Doe al je kruiden die nog niet gemalen zijn in een koekenpan zonder olie en warm ze op tot ze geurig zijn. Maal ze dan in een vijzel.
-
Meng alle gemalen kruiden een een schaaltje.
-
Meng de gember en knoflook tot een gladde pasta. Ik gebruik hiervoor een flavour shaker met een klein beetje olie, maar je kunt ook een vijzel of gewoon een vork gebruiken.
De kip bereiden
-
Verwijder het vel van de kip, was het en dep het droog met keukenpapier. Bestrooi rijkelijk met vers gemalen peper en zout. Leg apart.
-
Doe de kip, de helft van de gesneden uien, het gember-en-knoflookmengsel en de kruiden in een sauspan met het water. Schep alles goed om.
-
Laat de kip zo ongeveer 20 minuten sudderen.
De saus maken
-
Zet een koekenpan op het vuur en voeg de boter en de olie toe.
-
Bak, wanneer de olie gesmolten is, de andere helft van de uien goudbruin.
-
Neem de kip uit het kookvocht, voeg toe aan de uien en bak het op middelhoog vuur goudbruin (ongeveer 5 minuten).
-
Kook ondertussen in het kookvocht de peultjes beetgaar.
-
Voeg wanneer de kip goudbruin is het kookvocht met de peultjes toe aan het kip/ui-mengsel.
-
Meng de tomatenpuree door de saus, schep goed om en laat 5-10 minuten koken, of tot de saus de gewenste dikte heeft.
Er zijn nog geen reacties.