Home Page › Diner › Bijgerechten ›
Rabarbercompote
Twee recepten voor het maken van rabarbercompote.
Rabarberstelen kunnen verwerkt worden tot een compote of moes. In dit recept twee methodes om van verse rabarber een compote te maken. De methodes hebben allebei hun voordelen. De rabarber koken in een pan is sneller en vooral handig als je de rabarber echt op zichzelf wil serveren (bijvoorbeeld bij een maaltijd). Ook kun je deze rabarber gebruiken om bijvoorbeeld een pavlova te vullen. De rabarber stoven in de oven is een idee wat ik overgenomen heb uit Nigella Lawson’s Feast. Voordeel van die methode is dat de rabarber zijn vorm behoudt en daarom erg geschikt is om taart of cake mee te decoreren. Zorg ervoor dat je de rabarber binnen 3 dagen na aankoop verwerkt. Als de stelen slap zijn, is de rabarber niet vers meer.
Probeer ook eens trifle met rabarber, Mascarponecake met rabarber of drilpudding.
- Moeilijkheid
- Eenvoudig
- Bereidingstijd
- 30–60 min.
- Aantal
- 8 personen
Ingrediënten
Voor de kookmethode
- 800 gram rabarber
- 1/2 sinaasappel
- 1 stukje kaneel
- 100 gram suiker
- 150 ml water
Voor de stoofmethode
- 800 gram rabarber
- 200 gram suiker
- 1 sinaasappel
Bereidingswijze & foto's
Voor de kookmethode
-
Maak de rabarber schoon. Snijd de uiteinden van de stengels af en was ze onder koud water. Snijd elke stengel in stukken van 2 – 3 centimeter.
-
Pers de halve sinaasappel uit. Schenk het sap in een steelpan. Voeg het water toe en breng aan de kook.
-
Voeg de stukken rabarber en het stukje kaneel toe. Roer door elkaar en breng opnieuw aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen.
-
Haal de kaneel uit de pan. Voeg de suiker toe en roer door elkaar. Giet eventueel wat van het water af en maak er bijvoorbeeld een gelatinepudding van. Je kunt het vocht ook binden door 1 el maïzena te mengen met een eetlepel water en dit toe te voegen aan het vocht van de rabarber (roer dan goed met de garde). Roer de rabarber los. Laat het mengsel afkoelen.
Voor de stoofmethode
Verwarm de oven voor op 190°C
-
Rasp de schil van de sinaasappel.
-
Maak de rabarber schoon. Snijd de uiteinden van de stengels af en was ze onder koud water. Snijd elke stengel in stukken van 2 – 3 centimeter.
-
Leg de stukken rabarber in een ovenschaal.
-
Strooi de suiker over de rabarber heen.
-
Bestrooi de rabarber met de schil van de sinaasappel.
-
Bedek de schaal met aluminiumfolie. Zet de schaal voor 45 minuten in de oven. Net als bij de kookmethode kun je hier de rabarber zeven en er een gelatinepudding van maken.
één link van een andere site