Home Page › Feestdagen ›
Roomkaastaart met cranberries
Een kwarktaart met veenbessen!
Ik hou niet van zware cheesecakes, waarbij een hapje cheesecake smaakt naar een hap pure boter. Daarentegen ben ik dol op romige cheesecakes. Deze valt in de laatste categorie. De zure room zorgt ervoor dat hij niet te zwaar wordt, de cranberries zijn een heerlijke tegenhanger voor de zoete room en de speculaas geeft er een winters tintje aan. Probeer ook eens roomkaastaart met bosbessen, limoentaart of monchoutaart met kersen.
Ingrediënten
Voor de cranberrypuree
- 340 gram verse cranberries
- 50 ml water
- 7 eetlepels poedersuiker
Voor de bodem
- 175 gram Speculaasjes
- 75 gram boter
Vulling (op kamertemperatuur)
- 280 gram zure room
- 740 gram (4 pakjes) Philadelphia
- 200 gram kristalsuiker
- 1,5 theelepel speculaaskruiden
- 4 eieren
Bereidingswijze & foto's
-
Begin met het maken van de cranberrypuree. Stop de cranberries met het water in een pan. Breng zachtjes aan de kook en laat 5 minuten staan terwijl je af en toe roert. Haal de pan van het vuur. Pureer het geheel met een staafmixer en roer de poedersuiker erdoorheen. Proef of je tevreden bent met de smaak en voeg eventueel nog wat extra poedersuiker toe. Laat even afkoelen, schep in een kom en zet 30 minuten in de vriezer (niet langer).
-
Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en vet de randen in. Neem een stuk aluminiumfolie en pak de buitenkant van de vorm ermee in. Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Stop de koekjes in een keukenmachine en maal ze fijn. Je kunt ze ook in een plastic zak stoppen en fijn slaan met een deegroller. Smelt de boter en meng door het koekmengsel heen. Druk de gemalen koekjes op de bodem van de taartvorm. Verdeel gelijkmatig over de bodem met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast.
-
Schep de Philadelphia in een kom. Voeg de zure room toe en klop met een mixer door elkaar. Voeg de suiker toe en klop door elkaar. Meng nu de speculaaskruiden erdoorheen. Voeg de eieren toe en mix tot een romig mengsel.
-
Haal de puree uit de vriezer.
-
Schep de helft van het roomkaasmengsel op de koekbodem en verdeel met een lepel. Schep er dan wat cranberrypuree overheen (niet door elkaar roeren!). Pak nu een satéprikker en steek hem in de roomkaas (oppassen dat je niet door de bodem prikt!). Trek de prikker van links naar rechts door het cranberry- en roomkaasmengsel. Je krijgt nu een gemarmerd effect. Pas op dat je maar 1 keer op en neer gaat, anders mengt het te veel en krijg je geen marmereffect meer.
-
Schep de rest van het roomkaasmengsel over de cranberrypuree en schep daar weer cranberrypuree overheen. Herhaal het marmeren met een prikker.
-
Zet de taart voor ongeveer 50 minuten in de oven. De bovenkant moet droog zijn en hij moet nog een klein beetje bewegen als je hem voorzichtig heen en weer beweegt. Laat afkoelen en zet minstens 4 uur (of een hele nacht) in de koelkast. Snij dan in stukken.
19 Reacties
• Caroline Brouwer op 6 December 2010 ∞
• Lisa op 6 December 2010 ∞
• Caroline Brouwer op 6 December 2010 ∞
• Evelyne op 6 December 2010 ∞
• Loyoya op 6 December 2010 ∞
• Lies Capoen op 11 December 2010 ∞
• Arjan op 11 December 2010 ∞
• khadija op 4 February 2011 ∞
• Lisa op 4 February 2011 ∞
• khadija op 4 February 2011 ∞
• Lisa op 4 February 2011 ∞
• Joyce op 20 March 2011 ∞
• Esmée op 17 June 2012 ∞
• Lisa op 17 June 2012 ∞
• Esmée op 17 June 2012 ∞
• Lisa op 17 June 2012 ∞
• Rosanne Smans- Horde op 4 December 2012 ∞
• Annelies op 29 January 2013 ∞
• Lisa op 29 January 2013 ∞