Roomkaastaart met cranberries

Een kwarktaart met veenbessen!

Ik hou niet van zware cheesecakes, waarbij een hapje cheesecake smaakt naar een hap pure boter. Daarentegen ben ik dol op romige cheesecakes. Deze valt in de laatste categorie. De zure room zorgt ervoor dat hij niet te zwaar wordt, de cranberries zijn een heerlijke tegenhanger voor de zoete room en de speculaas geeft er een winters tintje aan. Probeer ook eens roomkaastaart met bosbessen, limoentaart of monchoutaart met kersen.

roomkaastaart met cranberries
Roomkaastaart met cranberries
Moeilijkheid
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
10 stukken

Ingrediënten

Voor de cranberrypuree

  • 340 gram verse cranberries
  • 50 ml water
  • 7 eetlepels poedersuiker

Voor de bodem

  • 175 gram Speculaasjes
  • 75 gram boter

Vulling (op kamertemperatuur)

  • 280 gram zure room
  • 740 gram (4 pakjes) Philadelphia
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1,5 theelepel speculaaskruiden
  • 4 eieren

Bereidingswijze & foto's

  1. Begin met het maken van de cranberrypuree. Stop de cranberries met het water in een pan. Breng zachtjes aan de kook en laat 5 minuten staan terwijl je af en toe roert. Haal de pan van het vuur. Pureer het geheel met een staafmixer en roer de poedersuiker erdoorheen. Proef of je tevreden bent met de smaak en voeg eventueel nog wat extra poedersuiker toe. Laat even afkoelen, schep in een kom en zet 30 minuten in de vriezer (niet langer). Cranberry Cheesecake - 003 Cranberry Cheesecake - 007 Cranberry Cheesecake - 012 Cranberry Cheesecake - 014 Cranberry Cheesecake - 017 Cranberry Cheesecake - 034

  2. Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en vet de randen in. Neem een stuk aluminiumfolie en pak de buitenkant van de vorm ermee in. Verwarm de oven voor op 170°C.

  3. Stop de koekjes in een keukenmachine en maal ze fijn. Je kunt ze ook in een plastic zak stoppen en fijn slaan met een deegroller. Smelt de boter en meng door het koekmengsel heen. Druk de gemalen koekjes op de bodem van de taartvorm. Verdeel gelijkmatig over de bodem met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast. Cranberry Cheesecake - 036 Cranberry Cheesecake - 038 Cranberry Cheesecake - 039

  4. Schep de Philadelphia in een kom. Voeg de zure room toe en klop met een mixer door elkaar. Voeg de suiker toe en klop door elkaar. Meng nu de speculaaskruiden erdoorheen. Voeg de eieren toe en mix tot een romig mengsel. Cranberry Cheesecake - 044 Cranberry Cheesecake - 046 Cranberry Cheesecake - 048 Cranberry Cheesecake - 051 Cranberry Cheesecake - 054

  5. Haal de puree uit de vriezer.

  6. Schep de helft van het roomkaasmengsel op de koekbodem en verdeel met een lepel. Schep er dan wat cranberrypuree overheen (niet door elkaar roeren!). Pak nu een satéprikker en steek hem in de roomkaas (oppassen dat je niet door de bodem prikt!). Trek de prikker van links naar rechts door het cranberry- en roomkaasmengsel. Je krijgt nu een gemarmerd effect. Pas op dat je maar 1 keer op en neer gaat, anders mengt het te veel en krijg je geen marmereffect meer. Cranberry Cheesecake - 059 Cranberry Cheesecake - 065 Cranberry Cheesecake - 069 Cranberry Cheesecake - 070 Cranberry Cheesecake - 075 Cranberry Cheesecake - 077 Cranberry Cheesecake - 082

  7. Schep de rest van het roomkaasmengsel over de cranberrypuree en schep daar weer cranberrypuree overheen. Herhaal het marmeren met een prikker.

  8. Zet de taart voor ongeveer 50 minuten in de oven. De bovenkant moet droog zijn en hij moet nog een klein beetje bewegen als je hem voorzichtig heen en weer beweegt. Laat afkoelen en zet minstens 4 uur (of een hele nacht) in de koelkast. Snij dan in stukken. Cranberry Cheesecake - 086 Cranberry Cheesecake - 115 Cranberry Cheesecake - 139

Cranberry Cheesecake - 122

19 Reacties

  1. Wat een super recept weer.Wordt moeilijk kiezen wat we moeten maken met de kerst, kunnen moeilijk alles maken, anders groeien we dicht!

    Caroline Brouwer op 6 December 2010

  2. Haha, gewoon veel mensen uitnodigen die het op komen eten!

    Lisa op 6 December 2010

  3. Goed idee! Ik neem het ook wel eens mee naar mijn werk, dan komen die maar aan ;_)

    Caroline Brouwer op 6 December 2010

  4. oef wat heerlijk zeg!!

    Evelyne op 6 December 2010

  5. mmmm ik ben echt een loser als het op cheesecake aankomt :). Het zuur en het zoet en inderdaad moet een cheesecake romig zijn…jammie

    Loyoya op 6 December 2010

  6. Dringend vraagje… Ik heb alles in huis en wil eraan beginnen. Klopt het dat die 4 eieren er volledig en rauw inmoeten? De taart wordt dus niet gebakken?

    Lies Capoen op 11 December 2010

  7. Hoi Lies, Bij stap 4 moet je de eieren rauw toevoegen. Bij stap 8 wordt de taart 50 minuten gebakken in de oven. De eieren gaan er dus rauw in, maar worden gewoon gebakken. Ik hoop dat het zo duidelijk is, laat anders maar weten! Succes met de taart. Veel groeten, Lisa

    Arjan op 11 December 2010

  8. Wil dit al heel lang maken, maar kan ergens verse cranberries vinden, alleen cranberries compote.. Is dat ook goed?

    khadija op 4 February 2011

  9. Hoi Khadija, ik denk dat je wel cranberry compote kunt gebruiken. In principe is dat ook wat je maakt met de verse cranberries in dit recept. Succes! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 4 February 2011

  10. Super, bedankt voor je antwoord! Dan hoef ik dus de puree niet meer tmeaken met water en poedersuiker toch?

    khadija op 4 February 2011

  11. Klopt, dan gebruik je de compote in plaats van de puree. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 4 February 2011

  12. Na het succes van de “Blueberry Cheesecake” een aantal weekjes geleden heb ik gisteren deze taart gemaakt. Ik heb de bodem iets dikker gemaakt door meer speculaasjes te gebruiken. Zo fout voor de lijn maar wel lekker! Het beslag werd direct dik en romig na het mixen van de roomkaas en de zure room. Echter na het een voor een toevoegen van de rest van de ingrediënten werd het weer dunner en dunner. De taart heeft verder niet gelekt gelukkig, misschien door de dikke bodem. De cranberries zakte wel een beetje door het dunne beslag heen. Maar dat mocht de pret niet drukken. Na het bakken, afkoelen en uitharden in de koelkast…yummy in my tummy!! Groetjes, Joyce

    Joyce op 20 March 2011

  13. Ik heb gister deze taart gemaakt, en me aan het recept gehouden (alleen cranberrycompote gebruikt vers is erg lastig nu) klopt het dat deze taart erg nattig is ook de bodem was niet knapperig meer? De smaak is verder prima en erg lekker maar hij zakt in als de punt op het bordje staat. wat gaat er verkeerd!!! Groetjes Esmée

    Esmée op 17 June 2012

  14. Hoi Esmée, het klinkt alsof de taart niet lang genoeg in de oven heeft gestaan. De onderkant is inderdaad niet knapperig, als je dat wil bereiken, zul je eerst de bodem even apart moeten bakken. Heb je de taart lang genoeg in de koelkast koud laten worden? Als de taart lang genoeg gebakken is en voldoende tijd heeft gehad in de koelkast, moet hij goed kunnen blijven staan. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 June 2012

  15. Thanks Lisa voor je antwoord Oke gaan het de volgende x gewoon nog eens proberen, heb deze taart al ruim 1,5 uur in de oven gelaten omdat hij nog erg wiebelde zal ik de volgende x de temp wat hoger dan 170 zetten? of de taart iets hoger dan in het midden van de oven zetten? De smaak is verder super hoor :-) dus dit recept gaan we zeker nog eens maken dan met verse cranberry’s

    Esmée op 17 June 2012

  16. Hoi Esmée, ja, dan zou ik proberen om de temperatuur wat te verhogen. Elke oven is weer anders, dus het kan goed zijn dat hij prima is op 170 graden. Fijn om te horen dat de smaak wel lekker was! Ik hoop dat hij volgende keer goed lukt. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 June 2012

  17. Ik heb de taart diverse malen gemaakt. Afhankelijk van het seizoen met verse cranberries of compote. Het zuur van de (toch echt liefst verse) cranberries maakt dat de taart wat minder zwaar smaakt

    Rosanne Smans- Horde op 4 December 2012

  18. ik vroeg mij af of ik persee philadelphia cream cheese nodig ben of dat ik ook andere cream cheese kan gebruiken.

    Annelies op 29 January 2013

  19. Hoi Annelies, je kunt elke soort (naturel) roomkaas gebruiken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 29 January 2013

Reactie achterlaten