Roomkaastaart met bosbessen

Een blueberry cheesecake!

De eerste keer dat ik een blueberry cheesecake op heb, was bij de Starbucks. Ik was eerlijk gezegd altijd verslaafd aan de carrot cake die ze daar verkochten, maar ik vond dat ik eens iets nieuws moest proberen. Het was geen succes. Ik vond de roomkaas veel te stroef en massief, dus ik besloot het daarbij te laten.

Een paar dagen geleden keken we echter een aflevering van Rachel Allen’s Bake. In die aflevering maakt zij deze gebakken roomkaastaart met bosbessen. Het zag er zo lekker uit, dat ik de taart nog een kans besloot te geven. Wat een verschil! Deze taart is heerlijk! Luchtig en romig tegelijk, met lekkere verse bosbessen. Ik heb roomkaas van Philadelphia gebruikt.

Kijk, voor meer recepten met bosbessen, ook eens naar bosbessencake, bessentaart of vruchtengelei met wijn.

bosbessen gebakken cheesecake roomkaastaart met bosbessen
Roomkaastaart met bosbessen
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
1 taart van 24 cm

Ingrediënten

  • 175 gram biscuitjes
  • 175 gram bosbessen
  • 75 gram boter
  • 450 gram roomkaas
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 eieren
  • om te serveren Poedersuiker

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Vet een springvorm van 24 cm in met boter.

  3. Maal de biscuitjes fijn in een keukenmachine of stop ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Bosbessen-cheesecake - 001

  4. Smelt de boter en meng met de biscuitjes. Druk het mengsel op de bodem van de taartvorm. Bosbessen-cheesecake - 003

  5. Was de bosbessen en verdeel ze over de biscuitbodem. Zet de vorm in de koelkast. Bosbessen-cheesecake - 004

  6. Meng de roomkaas met de suiker, het vanille extract en de eieren in een kom. Gebruik een mixer om het mengsel romig te kloppen. Schenk het mengsel over de bosbessen. Bosbessen-cheesecake - 005 Bosbessen-cheesecake - 006 Bosbessen-cheesecake - 007 Bosbessen-cheesecake - 008

  7. Zet de taart voor 40 minuten in de oven. Bij mij moest de taart wat langer in de oven. Hij moet goudbruin zijn aan de zijkanten en maar een klein beetje trillen als je de taartvorm zachtjes heen en weer beweegt. Bosbessen-cheesecake - 013

  8. Laat de taart 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal een mes langs de taart en haal de rand van de taart af. Versier de taart eventueel met extra bosbessen en bestrooi met poedersuiker. Deze taart is het lekkerst op kamertemperatuur.

Bosbessen-cheesecake - 020

13 Reacties

  1. Heb ze deze week gemaakt en de collega’s hebben ze met heel veel smaak opgegeten. Superlekker en toch niet te zoet. Groetjes Annouschka

    Annouschka op 3 December 2010

  2. Hartstikke leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 4 December 2010

  3. Wat een geweldig en simpel recept. Ik ben al jaren verliefd op cheesecake en kan ‘m nu zelf maken. En perfect! Ik heb het recept al met erg veel succes doorgegeven en iedereen is enthousiast. Groet, Elisabeth

    Elisabeth op 10 February 2011

  4. Heb de taart vanmiddag gemaakt, hij is echt erg lekker. Wel machtig, maar een zeer bijzondere smaak. Lisa, nog bedankt voor je snelle reactie vammiddag, ik heb de taart nog weer even in de oven gezet, dat hielp.

    De taart lekte echter wel heel erg de eerste 15 minuten door de vorm heen, is dit ook te voorkomen? Ik zal nog wel even wat foto’s mailen!

    Rianne Heringa op 20 February 2011

  5. Hoi Rianne, ik reageer ook hier nog even (voor het geval iemand anders hetzelfde probleem heeft). Je kunt de buitenkant van de vorm inpakken met aluminiumfolie, dat voorkomt dat de taart gaat lekken. Ik ben blij dat ie lekker was! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 February 2011

  6. Mijn eerste roomkaastaart ooit! Net gemaakt en ziet er prachtig uit, mooi goudbruin. Smaak is heerlijk en inderdaad eenvoudig te maken! Ben helemaal trots! Voor de zekerheid heb ik de onderkant ingepakt met aluminiumfolie. Maar niets doorgelekt hoor. Alleen dat afkoelen duurt zo lang hè..pff :-) Geweldig recept! Groetjes Joyce

    Joyce op 25 February 2011

  7. Ha Joyce,

    Ja, voor een roomkaastaart moet je echt geduld hebben he ;). Hartstikke leuk om te horen dat ie zo goed gelukt is!

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 26 February 2011

  8. Zou je de roomkaas ook kunnen vervangen door kwark?

    margreet op 15 May 2012

  9. Hoi Margreet, lijkt me niet lekker als je de taart vervolgens gaat bakken. De roomkaas zorgt juist voor een romige structuur. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 May 2012

  10. Kan je deze cheesecake ook maken met verse frambozen i.p.v. bosbessen, of is een framboos een te tere vrucht hiervoor? Groeten, Marije

    Marije op 31 May 2012

  11. Hoi Marije, Ik denk dat dat wel moet kunnen. Wel voorzichtig roeren, want frambozen gaan inderdaad wel eerder stuk. Ook zou ik even goed kijken hoe zoet de frambozen zijn. Sommige kunnen namelijk best zuur zijn en dan heb je wat meer suiker nodig in je taart. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 June 2012

  12. Hallo, Kan je in dit recept ook bevroren bosbessen gebruiken? Wat een heerlijke dingen maken jullie zeg! M’n complimenten! Groetjes Maya

    Maya op 12 September 2012

  13. @ Maya wat leuk om te horen! En ja, je kunt bevroren bosbessen gebruiken. Dan zou ik ze gewoon bevroren gebruiken (dus niet eerst ontdooien). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 13 September 2012

Reactie achterlaten