Home Page › Brunch ›
Plat brood met hamburger en knoflooksaus
Een snelle versie van zelfgemaakt brood met een hamburger, knoflookmayonaise, ui, komkommer en tomaat.
Dit is een heerlijke variant op een broodje hamburger. Plat brood (of ‘flatbread’) is een Oosters brood. Er zijn verschillende recepten voor, dit is een snelle variant die ik laatst bij Masterchef zag (Nadia Sawalha maakte dit brood klaar). Ideaal als je geen zin hebt om lang te wachten. Omdat dit brood niet hoef te rijzen, is het ook minder dik dan normaal brood. Dit recept is makkelijk vegetarisch te maken door vegetarische burgers te gebruiken.
Probeer ook eens een clubsandwich, een warm stokbroodje met avocado of een ciabatta met gepocheerd ei en bacon.
Ingrediënten
- 4 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 4 hamburgers
- 3 uien
- 4 tomaten
- 1 komkommer
- Naar smaak zout en peper
- 3 theelepels knoflookolie
- 10 gram boter
- Om te bakken zonnebloemolie
- Om te serveren gehakte peterselie
Voor het brood
- 260 gram wit broodmeel
- snufje zout
- 1/2 theelepel instant gist
- 150 ml handwarm water
- 1 eetlepel olijfolie
Bereidingswijze & foto's
-
Pel de ui en snij in dunne ringen. Smelt de boter in een bakpan. Voeg de uien toe en laat in 5 minuten zacht worden terwijl je af en toe roert. Zet apart.
-
Meng de mayonaise met het knoflookpoeder, zout en peper in een kom.
-
Meng de bloem met de gist in een kom. Klop met een mixer met deeghaken terwijl je het water en de olijfolie er langzaam bij giet. Mix dan 5 minuten op hoge snelheid tot een glanzend deeg.
-
Bestuif een werkblad met bloem. Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk uit tot een platte, ronde vorm met de dikte van een pannenkoek. Zorg dat je het werkblad goed bestuift met bloem, zodat het niet blijft plakken.
-
Duw de hamburgers plat. Bestrooi met zonnebloemolie en zout en peper. Verhit een gril of een bakpan en bak de hamburgers in 4 – 5 minuten gaar.
-
Verhit ondertussen een grillpan op middelhoog vuur en bak de broden 1 – 2 minuten aan elke kant totdat ze bruin zijn.
-
Leg op elk bord een brood, besmeer met de knoflookmayonaise en leg de hamburger erop. Snij de tomaten en de komkommer in plakjes en verdeel met de uien over de hamburgers heen. Besprenkel met de knoflookolie en strooi er wat verse peterselie overheen. Serveer meteen.
2 Reacties
• Soumia op 22 January 2012 ∞
• Lisa op 22 January 2012 ∞