Plat brood met hamburger en knoflooksaus

Een snelle versie van zelfgemaakt brood met een hamburger, knoflookmayonaise, ui, komkommer en tomaat.

Dit is een heerlijke variant op een broodje hamburger. Plat brood (of ‘flatbread’) is een Oosters brood. Er zijn verschillende recepten voor, dit is een snelle variant die ik laatst bij Masterchef zag (Nadia Sawalha maakte dit brood klaar). Ideaal als je geen zin hebt om lang te wachten. Omdat dit brood niet hoef te rijzen, is het ook minder dik dan normaal brood. Dit recept is makkelijk vegetarisch te maken door vegetarische burgers te gebruiken.

Probeer ook eens een clubsandwich, een warm stokbroodje met avocado of een ciabatta met gepocheerd ei en bacon.

broodje hamburger hamburger plat brood
Plat brood met hamburger en knoflooksaus
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 4 hamburgers
  • 3 uien
  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • Naar smaak zout en peper
  • 3 theelepels knoflookolie
  • 10 gram boter
  • Om te bakken zonnebloemolie
  • Om te serveren gehakte peterselie

Voor het brood

  • 260 gram wit broodmeel
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel instant gist
  • 150 ml handwarm water
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Pel de ui en snij in dunne ringen. Smelt de boter in een bakpan. Voeg de uien toe en laat in 5 minuten zacht worden terwijl je af en toe roert. Zet apart. Platbrood met hamburger en knoflook - 008 Platbrood met hamburger en knoflook - 013

  2. Meng de mayonaise met het knoflookpoeder, zout en peper in een kom. Platbrood met hamburger en knoflook - 001

  3. Meng de bloem met de gist in een kom. Klop met een mixer met deeghaken terwijl je het water en de olijfolie er langzaam bij giet. Mix dan 5 minuten op hoge snelheid tot een glanzend deeg. Platbrood met hamburger en knoflook - 010 Platbrood met hamburger en knoflook - 012 Platbrood met hamburger en knoflook - 021

  4. Bestuif een werkblad met bloem. Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk uit tot een platte, ronde vorm met de dikte van een pannenkoek. Zorg dat je het werkblad goed bestuift met bloem, zodat het niet blijft plakken. Platbrood met hamburger en knoflook - 024 Platbrood met hamburger en knoflook - 026

  5. Duw de hamburgers plat. Bestrooi met zonnebloemolie en zout en peper. Verhit een gril of een bakpan en bak de hamburgers in 4 – 5 minuten gaar. Platbrood met hamburger en knoflook - 016 Platbrood met hamburger en knoflook - 017

  6. Verhit ondertussen een grillpan op middelhoog vuur en bak de broden 1 – 2 minuten aan elke kant totdat ze bruin zijn. Platbrood met hamburger en knoflook - 027 Platbrood met hamburger en knoflook - 028

  7. Leg op elk bord een brood, besmeer met de knoflookmayonaise en leg de hamburger erop. Snij de tomaten en de komkommer in plakjes en verdeel met de uien over de hamburgers heen. Besprenkel met de knoflookolie en strooi er wat verse peterselie overheen. Serveer meteen. Platbrood met hamburger en knoflook - 035 Platbrood met hamburger en knoflook - 041

Platbrood met hamburger en knoflook - 048

2 Reacties

  1. Hoii Lisa,

    Wij gaan vandaag shoarma eten, heb alleen geen pitabroodjes in huis.. Kan ik dit maken en kun je dit dan ook dubbelvouwen om te eten als een soort pitabroodje als je snapt wat ik bedoel..

    Groetjes Soumia

    Soumia op 22 January 2012

  2. Hoi Soumia, ik denk dat dit brood daar iets te stug voor is (je kunt het vergelijken met een gebakken pizzabodem), maar je kunt het wel ongevouwen eten. Of je maakt twee kleintjes en legt die op elkaar, als een soort hamburger.

    We hebben trouwens wel een recept voor pitabroodjes op de website staan, daar heb je wel een broodbakmachine voor nodig. Of maak deze khobz, die zijn ook heerlijk! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 January 2012

Reactie achterlaten