Landbrood

Een heerlijk zacht brood met een krokante korst.

Dit brood is echt heerlijk als het warm uit de oven komt. Wij hebben het gegeten met kruidenboter bij een courgettesoep, jam! Het brood is de volgende dag nog steeds erg lekker, al is de korst dan wat zachter.

Voor dit brood moet je de dag voordat je het brood gaat bakken, wat bloem, gist en water in een kom mengen. Met deze starter wordt het brood nog lekkerder. Het recept voor dit brood komt uit het BBC Good Food Magazine van november 2009. Het recept is van Emma Lewis.

Probeer ook eens challe, focaccia of pain de campagne.

landbrood starter
Landbrood
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
1 brood

Ingrediënten

Voor de starter

  • 225 gram wit broodmeel
  • 1 theelepel gedroogde gist

Voor het brood

  • 500 gram wit broodmeel
  • 2 theelepels gedroogde gist
  • 2 theelepels zout
  • 75 ml yoghurt
  • om in te vetten zonnebloemolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Een dag voordat je het brood wilt maken: neem een plastic bak (met deksel) en meng daarin het broodmeel, de gist en 200 ml handwarm water. Roer met een houten lepel door elkaar. Leg de deksel op de bak en zet in de koelkast. Laat een nacht in de koelkast staan. Landbrood - 001 Landbrood - 004

  2. Op de dag zelf: haal de bak uit de koelkast. Als het goed is, zie je heel wat bubbels. Voeg 150 ml handwarm water en de yoghurt toe aan de starter. Roer goed door elkaar. Landbrood - 006 Landbrood - 009

  3. Meng het broodmeel met de gist en het zout in een kom. Voeg het startermengsel toe. Roer met een houten lepel totdat het mengsel goed gemengd is. Dit kan een paar minuten duren omdat het meel het water op moet nemen. Als het deeg te stijf is, kun je nog 50 ml handwarm water toevoegen. Landbrood - 011

  4. Bestuif een werkblad met bloem. Leg het deeg op het werkblad en kneed het voor ongeveer 10 minuten (duw het deeg met je handpalm van je af om de gluten uit te rekken). Het deeg is klaar als je een elastisch deeg hebt dat niet breekt als je een stukje omhoog trekt. Je kunt dit ook in een mixer met deeghaken doen, kneed dan voor 5 minuten. Landbrood - 012 Landbrood - 013

  5. Vet een grote kom in met zonnebloemolie. Leg de bal deeg erin en draai hem om zodat hij overal bedekt is met een dun laagje olie. Bedek de kom losjes met plastic folie en zet op een tochtvrije en warme plek (maar niet bijvoorbeeld op de verwarming, dat is te heet). Laat staan totdat het deeg verdubbeld is (dit kan 45 – 90 minuten duren). Landbrood - 016

  6. Bedek een bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkblad weer met bloem en leg het gerezen deeg er op. Kneed een paar keer door en sla de lucht uit het deeg. Vorm de deeg in een ronde bal en leg op de bakplaat. Leg er een theedoek op (of losjes wat plastic folie). Laat nog eens 1 uur rijzen of totdat het deeg verdubbeld is in grootte. Landbrood - 017

  7. Verwarm de oven voor op 230°C. Snij de bovenkant van het brood in met een mes en maak drie sneden (niet diep). Bestuif de bovenkant met wat bloem. Gebruik een plantenspuit met water om de hete oven in te spuiten (dit creëert stoom). Zet de bakplaat in de oven en bak het brood 20 minuten. Draai de temperatuur dan naar 220°C en bak voor nog eens 25 minuten. Het brood is klaar als je een hol geluid hoort als je op de onderkant klopt. Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Serveer warm, bijvoorbeeld met soep. Landbrood - 022 Landbrood - 24 Landbrood - 34

Landbrood - 37

3 Reacties

  1. Hallo,

    Even een vraagje; ik heb dit brood een tijdje geleden voor de eerste keer gemaakt. Ik kreeg toen een heel zwaar, compact brood (het smaakte wel lekker!). Klopt dit? Op jullie foto lijkt het brood een stuk luchtiger (en lichter van kleur). Ik had toen ook amper belletjes in mijn starter, zou dat het kunnen zijn? En wat zou ik daaraan kunnen doen zodat het luchtiger wordt?

    Alvast bedankt en groeten Marije

    Marije op 11 October 2012

  2. Hoi Marije, dan ging er denk ik iets mis. Dit is inderdaad een luchtig brood. Als ik je verhaal lees, dan denk ik dat er iets mis is gegaan met de gist. Was de gist nog wel goed? Het is wel de bedoeling dat er belletjes in je starter zitten, als dat niet het geval is, heeft de gist niet goed gewerkt. Ik zou het proberen met een andere soort gist (wij gebruiken vaak die groene zakjes instant gist van de supermarkt). Ik hoop echt dat je het nog een keer probeert, want dit vinden wij een van de lekkerste broden die we tot nu toe gebakken hebben! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 13 October 2012

  3. Hoi Lisa

    Bedankt voor je reactie. Ik heb toen ook de groene zakjes van dr. Oetker gebruikt. Had ze net gekocht, dus ze waren goed. Maar ik ga het binnenkort gewoon nog eens proberen, hopelijk krijg ik dan wel een luchtig brood. Als het volgens jullie een van de lekkerste broden is, wil ik dat zeker niet mislopen :-) ! Groeten

    Marije op 13 October 2012

Reactie achterlaten