Roomkaastaart met Baileys en witte chocola

Een roomkaastaart met Baileys en witte chocola.

Dit is het eerste recept dat ik geprobeerd heb uit In the mood for food van Jo Pratt. Het eindresultaat was geweldig! De instructies wat minder. De hoeveelheden klopten niet, waardoor ik veel van het koekjesmengsel over heb gehouden. Ook geeft ze geen duidelijke instructie voor het bakken in een waterbad. Ik heb het recept wat aangepast en op deze manier is het een fantastische taart. Wel machtig, maar de smaak is heerlijk!

De taart wordt gebakken in een waterbad, dus neem een braadslee die groot genoeg is voor de vorm. Wij vonden de taart het lekkerst toen hij een paar uur in de koelkast had gestaan. Je kunt de stukken dan ook veel beter snijden (anders hebben ze de neiging om in te zakken).

Probeer ook eens deze Oosterse roomkaastaart, roomkaastaart met Oreo’s of roomkaastaart met bosbessen.

Roomkaastaart met Baileys en witte chocola
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
10 - 12 stukken

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 200 gram biscuitjes
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 100 gram roomboter
  • 1 theelepel gemberpoeder

Voor de vulling

  • 675 gram roomkaas
  • 200 gram kristalsuiker
  • 3 eetlepels maïzena
  • 2 eieren
  • 150 ml ongeklopte slagroom
  • 150 ml Baileys
  • 125 gram witte chocola

Bereidingswijze & foto's

  1. Hak de witte chocola in stukjes. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 24 cm in en beleg de onderkant met bakpapier. Pak de buitenkant goed in met aluminiumfolie. Zet een braadslee klaar waar de taartvorm straks in past. Baileys cheesecake - 018 Baileys cheesecake - 003

  2. Smelt de boter. Verkruimel de biscuitjes in een keukenmachine of in een plastic zak met een deegroller. Meng ze met de gemalen amandelen en het gemberpoeder in een kom en roer de gesmolten boter erdoorheen. Verspreid het mengsel over de taartbodem en verdeel gelijkmatig met een lepel. Zet de vorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt. Baileys cheesecake - 007 Baileys cheesecake - 009 Baileys cheesecake - 010

  3. Meng de roomkaas, de suiker en de maïzena in een kom en klop met een elektrische mixer tot een romig mengsel. Voeg de eieren, de ongeklopte slagroom en de Baileys toe en klop tot een glad mengsel. Roer de witte chocoladestukjes erdoorheen. Schenk de vulling op de koekjesbodem. Baileys cheesecake - 002 Baileys cheesecake - 013 Baileys cheesecake - 014 Baileys cheesecake - 015 Baileys cheesecake - 017 Baileys cheesecake - 021

  4. Breng ruim 2 liter water aan de kook. Zet de taart in de braadslee en giet het water in de braadslee totdat het ongeveer 1 – 2 cm hoog staat. Zet de braadslee in de oven. Baileys cheesecake - 030

  5. Bak de taart voor 45 minuten of totdat de bovenkant goudbruin aan het kleuren is (de bovenkant voelt stevig aan en niet nat). Haal uit de oven en laat afkoelen. Zet de taart minstens twee uur in de koelkast voordat je hem serveert.

Baileys cheesecake - 062

6 Reacties

  1. Ik heb laatst een taart gebakken die er wel iets van weg heeft, namelijk een cheesecake met witte chocolade (zonder likeur, dat dan weer wel). Ik heb ‘m uit 500 Taarten & Cakes gehaald. Komt geen waterbad aan te pas verder, en de hoeveelheden kloppen bij dit recept wél. Misschien een idee voor de volgende keer? :)

    Chantal op 6 June 2011

  2. vraagje, verdampt de alcohol in dit recept door het bakken? of kan ik eventueel iets anders gebruiken?

    Rianne op 6 June 2011

  3. Waarom is het nodig om de braadslee te gebruiken? Ik heb dit nog nooit eerder gedaan, mag ik mijn springvorm niet gewoon in de oven zetten?

    Charlotte Verstraete op 6 June 2011

  4. @Chantal, klinkt lekker! Al voegt die Baileys ook wel echt iets toe in smaak :). Heeft die taart ook stukjes chocola? Of is de chocola gesmolten in het mengsel?

    @Rianne:de alcohol verdampt niet door het bakken. Het is nogal een hoeveelheid (150 ml), dus ik geloof niet dat de alcohol helemaal verdampt. Ik geloof dat je Baileys kunt vervangen door meer ongeklopte slagroom. Of misschien dezelfde hoeveelheid koffie?

    @Charlotte: het schijnt dat de roomkaastaart dan minder snel scheuren vertoont. Ook schijnt de hij dan wat romiger te blijven qua textuur. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen verschil heb gemerkt met andere roomkaastaarten die ik gebakken heb (en die niet in een waterbad zijn gebakken).

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 6 June 2011

  5. @Lisa: de chocolade was inderdaad gesmolten in het mengsel. Misschien is het ook wel een te makkelijke taart voor YIMT, ik zie jullie toch liever wat moeilijkere recepten uitproberen, dat vind ik zelf interessanter en daar leer ik zelf ook meer van.

    Hulde voor jullie site trouwens, ik kom elke dag minstens 5x langs om te kijken. Hij staat ook al een poosje bij m’n Favorieten.

    Chantal op 7 June 2011

  6. Ha Chantal, Wat een lief compliment, echt heel leuk om te horen! Die cheesecake met gesmolten chocola klinkt lekker. Ik wil er nog wel steeds een proberen met gesmolten chocola er in. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 8 June 2011

Reactie achterlaten