Home Page › Feestdagen ›
Chocoladetaart met marsepein
Een lekkere chocoladetaart, besmeerd met botercrème en bekleed met marsepein!
Deze taart hebben Iris en ik samen gemaakt voor de verjaardag van Maartje. Het maken kost even wat tijd, maar het is erg leuk om te doen! Het recept voor de cake komt uit Nigella’s Hoe te eten en kon niet makkelijker zijn. Wij hebben de taart niet gevuld, omdat de cake van zichzelf al smeuïg is. Je zou hem wel kunnen vullen (bijvoorbeeld met de botercrème). Snij de cake dan na het bakken en afkoelen horizontaal doormidden of verdeel het beslag over twee bakvormen. De figuurtjes in de marsepein hebben we gemaakt met uitstekers. Probeer ook eens chipolatataart, jungletaart of deze chocolade-marshmallowtaart.
Ingrediënten
Voor de cake
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 30 gram cacaopoeder
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram boter
- 200 gram zoete, gecondenseerde melk
- 100 gram pure chocola (70%)
- 2 eieren
- 100 ml kokend heet water
- snufje zout
Voor de botercrème
- 125 gram roomboter (op kamer- temperatuur)
- 250 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
Voor de bovenlaag
- 500 gram marsepein
- Naar keuze voedingskleursto…
- Om uit te rollen poedersuiker
- Om te decoreren zilveren balletjes
Bereidingswijze & foto's
-
Begin met het maken van de cake. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 18 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef de bloem, cacaopoeder en een snufje zout in een kom.
-
Breek de chocola in stukjes. Stop de chocola samen met de suiker, boter, gecondenseerde melk en 100 ml kokend heet water in een pan. Zet de pan op laag vuur (als je het mengsel op hoog vuur zet, wordt de chocola korrelig), en laat zachtjes smelten terwijl je roert.
-
Meng het chocolademengsel, als alles gesmolten is, door het bloemmengsel. Roer stevig, maar niet te enthousiast, totdat je een glanzend, samenhangend mengsel hebt. Klop de eieren los en roer door het beslag.
-
Giet het beslag in de vorm en zet ongeveer 40 – 45 minuten in de oven. Als je twee vormen gebruiken, hoeven ze minder lang. De cake is klaar als de bovenkant stevig aanvoelt, een prikker hoeft er niet schoon uit te komen. Haal de vorm uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal een mes langs de randen en draai de taart om op een rooster. Laat helemaal afkoelen.
-
Stop alle ingrediënten voor de botercrème in de keukenmachine en meng tot een samenhangend mengsel. Je kunt dit ook met de hand doen, maar dan moet je wel eerst even de poedersuiker zeven.
-
Bestuif een werkblad met poedersuiker. Rol driekwart van de marsepein (kleur het eventueel eerst) erop uit (tot een dikte van een paar millimeter). De plak marsepein moet groot genoeg zijn om de taart helemaal te bedekken (ook de randen!). Leg de plak op de taart en duw hem dan zachtjes vanaf het midden van de bovenkant aan. Zo voorkom je plooien in de marsepein en kun je de taart netjes bekleden. Snij aan de onderkant de overige marsepein weg. Gebruik een andere kleur marsepein om de decoraties te maken. Bestrijk deze aan de achterkant lichtjes met water en plak ze op de taart. Duw de zilveren bolletjes voorzichtig in de marsepein. Overtollig poedersuiker kun je wegwerken met een (droog) kwastje. Serveer zo snel mogelijk en bewaar niet in de koelkast.
6 Reacties
• Maartje op 10 January 2011 ∞
• Lisa op 15 January 2011 ∞
• Hannah op 12 February 2011 ∞
• laura en heleen op 26 April 2012 ∞
• blabla op 16 June 2012 ∞
• Lisa op 16 June 2012 ∞