Home Page › Wereld › Nederland ›
Appeltaart
Mijn favoriete recept!
Tijdens mijn periode in Engeland maakte ik deze taart een keer voor de familie waar ik toen woonde. Ze waren dolenthousiast. Blijkbaar is onze appeltaart helemaal geen bekend gegeven buiten de Nederlandse grenzen. In de Engelse supermarkten vind je genoeg cakes met de naam ‘Dutch apple cake’, maar ik herken er eerlijk gezegd weinig Nederlands in. Mijn eigen favoriete recept voor appeltaart vind je hier. In klassieke appeltaarten wordt vaak custard toegevoegd aan het appelmengsel om de taart droog te houden. Ik ben geen voorstander van een droge appeltaart, dus ik laat dit altijd weg. Ook strooi ik geen paneermeel op de bodem. Doe dit vooral wel als je niet houdt van een zachte bodem. Ik heb lichtbruine basterdsuiker gebruikt, maar gebruik gerust de witte of bruine versie. Dit recept is voor een springvorm van 24 cm.
Probeer ook eens worteltaart met ananas, Monchoutaart met kersen of eet deze taart eens met een bolletje kaneelijs.
Ingrediënten
- 6 middelgrote appels
- 330 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels vanillesuiker
- 165 gram, lichtbruin basterdsuiker
- 200 gram roomboter
- 50 gram rozijnen
- 1 eetlepel kaneel
- 1 ei
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel, optioneel abrikozenjam
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, anders kost het een stuk meer moeite om van het deeg een samenhangend geheel te maken.
Bereidingswijze & foto's
Verwarm de oven voor op 180°C
-
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Schenk het citroensap eroverheen en roer door elkaar.
-
Roer de kaneel en de vanillesuiker door het appelmengsel.
-
Was de rozijnen en roer die door het appelmengsel.
-
Snijd de boter in blokjes.
-
Zeef de bloem en het bakpoeder samen in een kom. Voeg de basterdsuiker toe, roer door elkaar. Voeg vervolgens de boter toe en meng met je handen. Kneed het deeg totdat alle boter opgelost is en je een grote deegbal hebt.
-
Vet een springvorm (24 cm) in met boter.
-
Houd een handjevol deeg achter. Verdeel de rest van het deeg over de vorm. Duw het met je handpalmen plat in de vorm. Trek het met je vingers naar de zijkanten. Zorg dat de bodem en de zijkanten bedekt zijn.
-
Vul de vorm met het appelmengsel. Duw de deegranden terug tot ze op dezelfde hoogte staan als het appelmengsel.
-
Verdeel de abrikozenjam over de bovenkant.
-
Maak van het overige deeg langwerpige rolletjes en verdeel die over de taart.
-
Klop het ei los. Besmeer de bovenkant van het deeg (dus niet de appelstukjes) met ei. Dit zorgt ervoor dat het deeg een mooie, bruine kleur krijgt.
-
Bak de taart in 50 – 60 minuten gaar. De bovenkant moet goudbruin zijn.
8 Reacties
• Emma Hendrickx op 4 November 2009 ∞
• Laura op 17 September 2011 ∞
• Lisa op 17 September 2011 ∞
• charlotte op 17 October 2011 ∞
• Lisa op 17 October 2011 ∞
• Judith op 3 April 2012 ∞
• Lisa op 5 April 2012 ∞
• Inge Goossens op 27 September 2012 ∞