Home Page › Feestdagen › Geboorte ›
Aardbeientaart met marsepein
Een taart met aardbeienmousse en marsepein!
Mijn moeder is yogadocent en als afsluiting van een cursus zwangerschapsyoga, heb ik deze taart gemaakt. Er waren alleen maar meisjes geboren, dus dat werd een roze taart! Ik heb voor de vulling een toetje van Mona gebruikt (kwarktaart aardbei). Ik heb een kleurplaat van Nijntje gebruikt als voorbeeld. Als je de onderdelen los uitknipt, kun je ze vervolgens uit het marsepein snijden. Ik heb het beslag in één keer gebakken en de cake daarna gehalveerd. Probeer ook eens bosbessentaart met marsepein, jungletaart met marsepein, chipolatataart of deze chocoladetaart met marsepein.
Ingrediënten
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
Voor de taartbodem:
- 50 gram roomboter
- 180 gram kristalsuiker
- 4 eieren
- 100 gram bloem
- 110 gram maïzena
- snufje zout
Voor de botercrème
- 125 gram roomboter
- 250 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
Voor de vulling
- 1 bak Aardbeienmousse Mona (250 gram)
Voor de bovenlaag
- 500 gram marsepein
- Naar keuze voedings- kleurstof
- Optioneel roze muisjes
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 175°C
-
Smelt de boter op laag vuur. Laat afkoelen terwijl je verder gaat met het beslag.
-
Bekleed de onderkant van een springvorm (24 cm) met bakpapier en vet de randen in.
-
Zet een pan met kokend water op het vuur en zet er een hittebestendige kom boven (de kom mag het water niet raken!). Klop de eieren met een elektrische mixer los in de kom. Voeg een snufje zout toe en schep dan eetlepel voor eetlepel de suiker erbij. Blijf 2 – 3 minuten kloppen. Haal dan de kom van de pan af en blijf kloppen tot de massa is afgekoeld.
-
Zeef de bloem en de maïzena samen in een kom en vouw ze met een spatel in het eiermengsel.
-
Roer de gesmolten boter door het beslag.
-
Giet het beslag in de vorm en bak voor 30 – 40 minuten in de oven of totdat de bovenkant heel licht goudbruin is. Laat de cake 15 minuten afkoelen, gebruik eventueel een mes om de randen los te snijden en klik dan de vorm open. Laat de cake verder afkoelen op een rooster. Halveer daarna de cake met een scherp mes.
-
Meng de ingrediënten voor de botercrème in de keukenmachine. Je kunt dit ook met de hand doen, maar dan moet je wel de poedersuiker zeven.
-
Leg een afgekoelde taartbodem met de onderkant naar boven op een taartbord. Stop 4 eetlepels botercrème in een spuitzak en spuit dit op de randen van de onderste bodem, dit zorgt ervoor dat de vulling er niet uitloopt.
-
Schep de aardbeienmousse in het midden van de taart en verdeel over de bodem.
-
Leg de andere bodem erbovenop (met de bovenkant naar boven). Gebruik nu de rest van de botercrème om de taart mee te besmeren. Bedek de bovenkant en zijkanten van de taart ermee. Zorg dat je de crème evenredig verdeelt.
-
Kleur de marsepein en rol hem uit op een met poedersuiker bestoven werkblad. Je hebt een lap marsepein nodig die de hele taart gaat bedekken, dus maak hem een stuk groter dan 24 cm. Til de marsepein op de taart en duw de marsepein zachtjes vanaf het midden van de bovenkant verder naar de zijkanten en naar beneden. Snij de overtollige marsepein aan de onderkant weg. Versier de bovenkant nu hoe je maar wilt. Als je Nijntje wilt maken, kun je een kleurplaat als voorbeeld nemen. Knip de onderdelen uit en leg ze op een lap marsepein. Snij de onderdelen uit het marsepein. Gebruik voedingskleurstof en een cocktailprikker om de ogen te tekenen. Vul de ballon eventueel met roze muisjes. Meng een eetlepel poedersuiker met een druppel water, dit mengsel kun je gebruiken als lijm voor de muisjes en om Nijntje vast te plakken aan de taart. Veeg, als je klaar bent, met een kwastje voorzichtig de overtollige poedersuiker van de marsepein af.
2 Reacties
• Caroline Brouwer op 27 February 2011 ∞
• Tilly en Milly op 30 May 2011 ∞