Home Page › Zoetigheid › Koekjes ›
World peace cookies
Heerlijke chocoladekoekjes!
Dit recept komt uit Dorie Greenspan’s Baking: from my home to yours. Ik was al een tijdje van plan om ze te maken, met zo’n titel kan dat haast niet anders. De naam is aan deze koekjes gegeven door de buurman van de schrijfster. Hij beweert dat als iedereen dagelijks een paar van deze koekjes eet, de wereld een betere plek zou zijn. Wij dragen graag ons steentje bij aan wereldvrede, dus hierbij het recept. Een lekker chocoladekoekje met een onverwachte, lichtzoute smaak. Je moet trouwens wel even geduld hebben bij het bakken van deze koekjes, want het deeg moet drie uur koelen voordat je het kunt gebruiken. Probeer ook eens chocoladekoekjes met macademia’s, marshmallowkoekjes of chocoladekoekjes met vanillevulling.
Ingrediënten
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
- 150 gram bloem
- 145 gram boter
- 30 gram cacao
- 80 gram lichtbruine basterdsuiker
- 30 gram kristalsuiker
- 150 gram pure chocola
- 1/2 theelepel zuiveringszout (baking soda)
- 1/4 theelepel fijn zeezout
- 1 theelepel vanille extract
Bereidingswijze & foto's
-
Zeef de bloem, de cacao en het zuiveringszout in een kom.
-
Hak de chocola in blokjes (hak elk blokje van een tablet chocola in vieren).
-
Klop met een mixer de boter in een paar minuten zacht en romig. Voeg de basterdsuiker, de kristalsuiker, het zout en het vanille extract toe. Klop nog eens twee minuten met een mixer tot een romig mengsel.
-
Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel en schep rustig door elkaar. Je kunt dit ook met een mixer op de laagste stand doen. Zorg dat je meteen stopt als het mengsel gemengd is.
-
Schep de chocoladestukjes losjes door het deeg (bewerk het deeg zo min mogelijk).
-
Verdeel het deeg in twee stukken en vorm de stukken in twee lange rollen. Pak ze in met plastic folie en leg ze minstens drie uur en maximaal 3 dagen in de koelkast. Je kunt het deeg ook invriezen (je hoeft het deeg dan niet te laten ontdooien, maar kunt de koekjes er meteen vanaf snijden en bakken).
-
Verwarm de oven voor op 160°C.
-
Beleg twee bakplaten met bakpapier. Gebruik een scherp mes om de koekjes van de deegrol af te snijden (ongeveer 1 cm dik). Het is normaal dat de deegplakjes uit elkaar vallen als je ze snijdt, duw ze op de bakplaat weer bij elkaar als dat gebeurt. Laat ongeveer 2,5 cm tussen de koekjes op de bakplaat, want ze lopen uit.
-
Bak de koekjes voor ongeveer 12 minuten. Ze zijn dan nog zacht, maar dat is precies hoe ze moeten zijn. Laat ze even staan op de bakplaat en leg ze dan met bakpapier en al op een rooster om helemaal af te koelen. Deel de koekjes vervolgens uit, om ook je steentje bij te dragen aan de wereldvrede ;).
5 Reacties
• van assche annelies op 7 February 2012 ∞
• Lisa op 10 February 2012 ∞
• OemAdam op 17 July 2012 ∞
• Lisa op 18 July 2012 ∞
• OemAdam op 18 July 2012 ∞