Lavendelkoekjes

Lekkere koekjes met lavendel!

Ik hou van koken en bakken met lavendel, vooral in de lente en zomer. Koekjes had ik nog niet geprobeerd, dus dat leek me ook wel erg lekker. Ik wilde eerst de koekjes uit ‘Piece of cake’ van Leila Lindholm proberen, maar de foto’s zagen er wat anders uit dan wat ik in gedachte had bij lavendelkoekjes. Ik nam dus dit recept en verving de citroen door lavendel, een erg geslaagd experiment! De smaak van lavendel bij deze koekjes is niet overheersend, maar op een subtiele manier aanwezig. Zorg dat je lavendel gebruikt die geschikt is voor consumptie.

Probeer ook eens lavendelcakejes, lavendelijs of lavendelsuiker.

Lavendelkoekjes
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
20 stuks

Ingrediënten

  • 175 gram boter
  • 90 gram kristalsuiker
  • 1 groot eigeel
  • 250 gram bloem
  • 1 eetlepel gedroogde lavendel

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng de lavendel met de boter en suiker in een kom. Klop met een mixer tot een romig mengsel. Lavendelkoekjes - 004 Lavendelkoekjes - 008

  2. Voeg het eigeel toe en roer door elkaar. Voeg geleidelijk aan de bloem toe. Kneed tot een samenhangend deeg, pak in met plastic folie en laat minstens een half uur in de koelkast koud worden. Lavendelkoekjes - 011 Lavendelkoekjes - 013 Lavendelkoekjes - 014

  3. Verwarm de oven voor op 200°C.

  4. Bestuif een werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 millimeter. Gebruik vormpjes om de koekjes uit te steken. Lavendelkoekjes - 015

  5. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop. Lavendelkoekjes - 019

  6. Bak de koekjes 10 minuten in de oven of totdat ze goudbruin worden aan de randen. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Lavendelkoekjes - 021

Lavendelkoekjes - 029

2 Reacties

  1. Oh, dit lijkt me super! Een echt zomerrecept!

    Groetjes, Marian

    Marian op 24 June 2012

  2. ik moet een recept voor school uitkiezen en ik doe lavendelkoekjes ik heb het wel eens erder gemaakt echt super lekker. groeten yara 12 jaar

    yara op 8 April 2013

Reactie achterlaten