Gevulde koeken

De handleiding voor het maken van je eigen gevulde koeken.. Vooral erg handig als je ergens gestrand bent buiten Nederland en echt niet zonder kan. Erg leuk om te maken en uiteraard erg yummy yummy!

Dit recept is voor ongeveer 7- 8 gevulde koeken van het formaat dat je ook in de winkel kunt vinden. Het recept komt van deze website. Probeer ook eens gevulde custardkoekjes, jamkoekjes of triple chocolate chip koekjes.

Gevulde koeken
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
7 - 8 stuks

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 160 g boter (koud)
  • 120 g witte basterdsuiker
  • 25 g ei
  • 10 g citroenrasp
  • 2 g bakpoeder
  • 2 g kaneel
  • 250 g amandelspijs (voor de vulling)
  • 1 ei om mee te besmeren

De vulling kun je ook zelf maken door 125 gram gemalen amandelen, 125 gram suiker, 0,5 ei en een kwart van een geraspte citroenschil bij elkaar te voegen en te mixen.)

TIP: Druk eventueel een amandel bovenop de koek.

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 220 ºC.

  2. Meng in een kom de boter, bloem, citroenrasp, kaneel, suiker en het bakpoeder en wrijf het met je vingertoppen tot een kruimelige massa.

  3. Voeg het beetje ei toe en kneed tot een samenhangende bal. Leg deze een uur in de koelkast.

  4. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg 3 mm dik uit. Steek cirkels uit met liefst een geribbelde rand (als je er 15 maakt moet je 30 cirkels uitsteken).

  5. Maak balletjes van het amandelspijs, maak de balletjes plat en vlak de randen af.

  6. Leg op de helft van het aantal uitgestoken rondjes balletjes amandelspijs.

  7. Smeer ei op het buitenste randje, leg er een deegrondje op en druk een beetje aan.

  8. Besmeer de bovenkant van de koek met ei.

  9. Bak de koeken 18-19 minuten.

8 Reacties

  1. Een erg lekker recept! Ik heb kleine gevulde koeken gemaakt die heerlijk smaakten. Ik had wel het idee dat de oventemperatuur wat te hoog was (kan aan het formaat liggen).Binnen de helft van de tijd waren de koeken gaar en dreigden zelfs al te donker te worden. Elders op het internet las ik een recept waarbij ze 40 minuten op 175 graden gebakken werden. Dat ga ik ook eens uitproberen. Bij dat recept zat geen citroenschil en kaneel in het deeg wat het juist zo lekker aromatisch maakt.

    Geweldige site hebben jullie! Vooralsnog blijft het veel bij kwijlend lezen (ben moeder van drie hummels), maar zo langzamerhand probeer ik steeds meer uit. Leuk!

    Groeten Sacha

    Sacha op 6 January 2011

  2. Ha Sacha,

    Ik denk inderdaad dat de koeken minder lang in de oven hoeven als je ze kleiner maakt. Als je ze gaat proberen op 175 graden voor 40 minuten, laat je ons dan weten of dat gelukt is?

    Dankjewel! Altijd leuk om te horen. En we horen het graag als je meer dingen uitgeprobeerd hebt :).

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 8 January 2011

  3. Een update :-). Vandaag op 175 graden geprobeerd, maar wel met een ander formaat gevulde koeken. Kennelijk heb ik de vorige keer een ander glas gebruikt, want ik kreeg er nu maar 9 uit het deeg (i.p.v.13 + wat deeg over de vorige keer). Nu waren ze bij 30 minuten gaar en mooi bruin. De 45 minuten dus lang niet gehaald. De koeken zijn knapperiger geworden dan de vorige keer. Of het aan mijn oven ligt? Ik had er natuurlijk beter een oventhermometer in kunnen plaatsen ter controle. In ieder geval smikkelen we weer van lekkere calorieënbommetjes.

    Sacha op 10 February 2011

  4. Ik heb ze ook iets kleiner gemaakt (vind ze in de winkel altijd te groot!) en wat minder spijs erin. De temperatuur van de oven was prima, maar de mijne is niet heel krachtig, daar ligt het vast aan, en omdat ze kleiner waren, binnen 16 minuten perfect bruin. Op de verpakking van het spijs stond dat er een eigeel doorheen moest ofzo? Tenzij anders vermeld in recept, maar ik vond daar hier niets over dus heb ik het niet gedaan. Ze zijn gisteravond gemaakt en heb er nu nog maar 2 over (had er meer door dat ze klein zijn) haha kortom, een succes!

    Er is trouwens nog geen recept geweest van deze site die niet succesvol was. Ik vertel iedereen die het horen wil dat ze hier naar toe moeten!

    Janna op 27 November 2011

  5. Hoi Janna, wat leuk om te horen! En ik ben blij dat ze goed gelukt zijn. Als ze lekker waren, denk ik niet dat er een ei doorheen hoeft. Het ei maakt het geheel wel wat smeuïger, dus als de vulling niet zo smeuïg was, kan het daar aan liggen. Heel erg bedankt voor je reactie! Altijd leuk om te horen of dingen lukken of niet. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 27 November 2011

  6. Ik ben inderdaad gestrand buiten Nederland, en heb erg zin om deze heerlijke koeken te maken. Maar hier verkopen ze geen basterdsuiker. Kan je ook gewone suiker gebruiken?

    Tessa op 22 January 2012

  7. Ha Tessa, haha, gewone suiker kan ook hoor. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 January 2012

  8. Ik ga hem zeker meenemen en van de week maken! We zijn woonachtig in Frankrijk en zulke heerlijke koeken als gevulde koeken kennen ze hier toch niet…!

    Thanks

    Gabrielle op 6 February 2013

Reactie achterlaten