Home Page › Feestdagen ›
Cranberrykoekjes met witte chocola
Lekkere, zachte koekjes met verse veenbessen en witte chocola.
Dit recept komt uit de november/decembereditie van het tijdschrift Jamie. Het zijn lekkere koekjes, met een krokante rand en een zacht binnenste. Die van mij zagen er uiteraard niet zo perfect uit als de koekjes van Jamie, maar ze waren wel erg lekker. Ze lopen uit op de bakplaat, dus zorg dat je echt genoeg ruimte tussen de koekjes laat (om dezelfde reden kun je de bolletjes deeg beter niet te groot maken). Sla dus ook de stap van het deeg in de koelkast leggen niet over. Als ze uit de oven komen, zijn de koekjes heel zacht. Schuif het bakpapier op een rooster en laat ze helemaal afkoelen, dan worden ze namelijk hard. Je kunt het deeg eerder maken en een dag in de koelkast bewaren. Probeer ook eens koffiekoekjes met hazelnoot, Mexicaanse chocoladekoekjes of Gingerbread men.
Ingrediënten
- 100 gram roomboter
- 85 gram poedersuiker
- 1 vanillestokje
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 30 gram maïzena
- 4 eetlepels havermout
- 50 gram witte chocola
- 50 gram verse veenbessen
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
Bereidingswijze & foto's
-
Snij de witte chocola in stukjes (bij een standaard tablet, verdeel elk blokje in vieren).
-
Klop de boter met de poedersuiker totdat het bleek en romig ziet. Halveer het vanillestokje en schraap de zwarte zaadjes eruit, voeg toe aan het botermengsel en klop door elkaar.
-
Meng de bloem, maïzena en de havermout in een kom. Voeg dan toe aan het botermengsel en meng door elkaar.
-
Schep de witte chocola en veenbessen door het deegmengsel. Kneed tot een rol en pak in met plastic folie. Leg het deeg minstens een uur in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg een bakplaat met bakpapier.
-
Snij de deegrol in plakjes van 1 cm. In totaal moet je zo’n 17 stuks kunnen maken. Maak je niet druk als de stukjes breken terwijl je snijdt, duw ze gewoon weer samen. Leg de koekjes op de bakplaat met flink wat ruimte tussen de koekjes (in totaal heb ik 9 koekjes op de bakplaat gelegd).
-
Bak de koekjes voor 12 – 15 minuten in de oven, totdat ze licht goudbruin kleuren maar nog steeds zacht zijn. Leg het bakpapier voorzichtig op een rooster en laat de koekjes helemaal afkoelen.
Er zijn nog geen reacties.