Citroenkoekjes

Simpele citroenkoekjes!

Dit recept is van Fay Ripley en komt uit Fay’s Family Food. Probeer ook eens deze citroenkoekjes, citroencakejes of citroensorbetijs.

koekjes met citroen lemon shortbreads
Citroenkoekjes
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
20 stuks

Ingrediënten

  • 175 gram boter
  • 90 gram kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 1 groot eigeel
  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • Om te bestrooien kristalsuiker

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

Bereidingswijze & foto's

  1. Rasp de schil van de citroen fijn.

  2. Meng de citroenrasp met de boter en suiker in een kom. Klop met een mixer tot een romig mengsel. Citroenkoekjes - 001 Citroenkoekjes - 002

  3. Voeg het eigeel toe en roer door elkaar. Voeg geleidelijk aan de bloem toe. Kneed tot een samenhangend deeg, pak in met plastic folie en laat minstens een half uur in de koelkast koud worden. Citroenkoekjes - 003 Citroenkoekjes - 005

  4. Verwarm de oven voor op 200°C.

  5. Bestuif een werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 millimeter. Gebruik vormpjes om de koekjes uit te steken. Citroenkoekjes - 009

  6. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop. Citroenkoekjes - 006

  7. Klop het ei los en bestrijk de koekjes met ei. Bestrooi met kristalsuiker. Citroenkoekjes - 008

  8. Bak de koekjes 10 minuten in de oven of totdat ze goudbruin worden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Citroenkoekjes - 013

5 Reacties

  1. Hallo Lisa, Staat er in het recept soms een fout? Je hebt het erover meng de citroensap, moet dat niet de rasp zijn? Ik heb beide erin gedaan, maar mijn deeg was nogal klef. Uiteindelijk smaakte de koekjes wel lekker!

    Caroline Brouwer op 12 April 2010

  2. Oei, je hebt gelijk! Het sap van de citroen moet er niet in, sorry. Ik ga het meteen aanpassen. Fijn dat ze nog steeds lekker uit de oven kwamen! Fijn dat je het laat weten!

    Lisa op 13 April 2010

  3. Ik heb ze gemaakt met citroenrasp uit een potje, ik had een half recept gemaakt met 1 tl, dus heel zou 2 tl’s zijn. Maar ze zijn heerlijk! Ik haalde er alleen wel veel meer koekjes uit. Had wel wat kleinere vormpjes denk ik. Oh en nog een tip, ze worden in de oven niet groter dus je kan ze gerust met 1 cm ruimte op de plaat kwijt.

    Janna op 20 November 2011

  4. Ik heb de koekjes gemaakt en ze zijn heerlijk. Het waren er best veel, maar dat geeft niets. Ik had geen citroenen in huis, dus het ook met citroenrasp in een potje gedaan. Ik heb 2 theelepels gebruikt, maar ik vond dit wel wat te weinig eigenlijk. Volgende keer gebruik ik er minimaal 3, want er was nu niet heel veel citroensmaak. Of nog beter, échte citroenen ;)

    Marianne op 7 March 2012

  5. Hoi Marianne en Janna, bedankt voor jullie reacties! Hartstikke leuk om te horen. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 9 March 2012

Reactie achterlaten