Home Page › Toetjes › Fruit ›
Plaatkoek met abrikozen
Een plaatkoek met verse abrikozen en amandelen.
Dit recept is gebaseerd op recepten die al eerder hier gepubliceerd zijn. Ik ben echt dol op de veelzijdigheid van het basisrecept, je kunt er volop mee variëren. Voor de vulling kun je ook verse perziken of nectarines gebruiken. Voor de bovenkant kun je ook een standaard kruimeltopping maken (zoals in dit recept). De krokante amaretti passen perfect bij de zachte cake en abrikozenvulling.
Probeer ook eens plaatkoek met mincemeat, plaatkoek met gedroogd fruit of citroenrepen.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 30 gram kristalsuiker
- 100 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 100 gram ongezouten roomboter
- 2 eetlepels melk
- 1 ei
Voor de vulling
- 500 gram verse abrikozen
- 125 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel water
- 1,5 eetlepel amaretto
Voor de bovenlaag
- 50 gram amaretti
- 60 gram geschaafde amandelen
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
Bereidingswijze & foto's
-
Halveer de abrikozen en verwijder de pit. Stop ze in een pan met de suiker en het water en roer door elkaar. Breng zachtjes aan de kook en laat 10 – 15 minuten sudderen of totdat de abrikozen in stukjes uiteen zijn gevallen. Haal de pan van het vuur en roer de amaretto erdoorheen. Laat het mengsel helemaal afkoelen (dan dikt het nog verder in).
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg een bakplaat van 20 x 30 cm met bakpapier.
-
Verkruimel de amaretti, zorg dat je zowel kleine als wat grotere stukjes hebt. Roer de amandelen erdoorheen.
-
Meng de bloem, het bakpoeder en de suiker voor de bodem in een kom.
-
Meng de boter, het ei en de melk in een kom en klop door elkaar. Het is belangrijk dat de boter echt op kamertemperatuur is, zodat het met elkaar mengt.
-
Voeg het botermengsel toe aan het bloemmengsel en roer met een houten lepel door elkaar totdat je een samenhangend deeg hebt (roer niet te lang).
-
Schep het deegmengsel op het bakpapier en verspreid het met een lepel over de bodem heen.
-
Schep de afgekoelde abrikozen op de bodem en verdeel over het deeg heen.
-
Bestrooi de koek met het kruimelmengsel. Zorg dat je de bovenlaag zachtjes wat in de abrikozenlaag duwt, dit zorgt ervoor dat de kruimellaag goed blijft zitten.
-
Zet de koek in de oven en bak voor 40 – 45 minuten of totdat je aan de zijkant kunt zien dat de onderste laag goudbruin is. Haal de koek uit de oven en laat afkoelen. Snij hem vervolgens in stukken.
3 Reacties
• Mirjam op 16 June 2013 ∞
• Lisa op 16 June 2013 ∞
• Mirjam op 18 June 2013 ∞