Wicky Wacky Cake

Een zachte, sponzige chocoladecake zonder melkproducten.

Het recept voor deze cake heb ik meegenomen uit Engeland. De moeder van het gezin kwam oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en zij had dit recept van haar moeder gekregen. Blijkbaar is het een cake die stamt uit de Tweede Wereldoorlog, toen eieren, boter en melk schaars waren. Het is een cake die bijzonder geschikt is voor mensen die allergisch zijn voor melkproducten of eieren. De cake zelf smaakt naar chocomel. Het is geen brownie, de textuur is wat lichter en de chocoladesmaak is ook wat minder prominent aanwezig.

Het recept is zo simpel: je stopt alles in een kom en klopt het door elkaar. De cake is daarom ideaal om met kinderen te maken en uit ervaring weet ik dat kinderen deze cake ook echt geweldig lekker vinden (perfect dus voor een kinderfeestje!). In Engeland bestrooiden ze hem altijd met poedersuiker. Het is een flinke cake, genoeg voor zeker 15 tot 20 stukken.

Kijk ook eens bij brownies met mascarpone, rocky road cake of bananencake met chocoladestukjes.

cake zonder ei chocoladecake chocoladecake met cacao chocoladecake met olie chocoladecake zonder ei chocoladecake zonder melkproducten kindercake
Wicky Wacky Cake
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
20 stukken

Ingrediënten

  • 375 gram bloem
  • 75 gram cacao
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 400 gram kristalsuiker
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 480 ml water
  • 2 eetlepels azijn
  • snufje zout

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.

  2. Zeef de bloem.

  3. Meng de bloem met de cacao, het zuiveringszout en het zout. Wicky wacky cake - 002 Wicky wacky cake - 003

  4. Roer de suiker erdoorheen.

  5. Voeg de olie, azijn en de vanille toe. Roer opnieuw. Wicky wacky cake - 005

  6. Voeg het water toe en klop met een garde tot een klontvrij deeg. Wicky wacky cake - 008

  7. Beleg een rechthoekig bakblik (+- 30 cm) met bakpapier en schep het beslag in de vorm.

  8. Bak de cake voor 20 – 25 minuten. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Wicky Wacky cake - 03

Wicky Wacky cake - 18

5 Reacties

  1. Hoi,

    Afgelopen zondag heb ik deze cake met mijn bijna geadopteerde tienerdochter (die geen lactose mag) gemaakt! Ons bakblik was iets te klein, dus hij moest wat langer in de oven. Maar de smaak was goed! Wel was het moeilijk om de cake uit de vorm te krijgen. Tips? Bedankt voor het wederom lekkere recept!

    Annelies

    Annelies Tange op 8 March 2012

  2. Hoi Annelies, ik snij hem meestal in de vorm. Had je de onderkant van het bakblik wel bekleed met bakpapier? Goed om te horen dat hij wel lekker was! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 9 March 2012

  3. Hoi,

    Ja, ik had de vorm wel bekleed met bakpapier, maar misschien moet ik inderdaad de volgende keer er wat kleinere stukjes van snijden;-)

    Annelies Tange op 12 March 2012

  4. Deze week al 2 keer gemaakt. Wat een ideale cake. Eerst voor de helft gemaakt omdat ik niet mee bloem had en met kokos ipv cacao (was ook op en was spontane actie op zondag…). En nu net weer maar dan volgens recept. Ik heb een ‘brownie’ vorm gebruikt. Hij moest wel 20 minuten langer in de oven. Dus dit als tip voor de volgende personen die hiervan willen genieten.

    Johanna op 16 October 2012

  5. Beste Lisa,

    Onbewoordelijk lekker! Ik bak deze cake sinds een week, maar uh…mensen raken gewoon ontroerd wanneer ze deze cake proeven. Dank voor dit prachtige recept Lisa.

    groet en een fijne dag, Lilly

    lilly de haan op 14 December 2012

Reactie achterlaten