Home Page › Zoetigheid › Chocola ›
Chocoladetaart met amandelen
Een lage taart met pure chocola, amarettini en amandelen.
Dit recept komt uit Dorie Greenspan’s Baking: from my home to yours. Zij noemt de taart: Fifteen-minute magic: chocolate amaretti torte en zegt daar vervolgens nog bij: if you can push a button, you can make this fabulous cake. Het is een lage taart met een laag van ganache eroverheen. De taart is perfect als dessert met vanille-ijs of met slagroom met amandel-extract, zoals de suggestie van Dorie. Ik heb de taart bestrooid met cacaopoeder, waardoor je echt een chocoladetruffel-idee krijgt. Je zou hem ook kunnen bestrooien met amandelschaafsel of bijvoorbeeld met wat gemalen amarettini (of gesmolten witte chocola).
Amarettini zijn kleine, Italiaanse, krokante amandelkoekjes (vergelijkbaar met bitterkoekjes, alleen krokanter). Probeer ook eens chocoladetaart met frambozen, coca-colataart of deze tropische chocoladetaart.
Ingrediënten
- 30 gram amarettini
- 65 gram geschaafde amandelen
- 115 gram roomboter
- 80 gram kristalsuiker
- 3 grote eieren
- 100 gram pure chocola
- Om te serveren cacao
Voor de ganache
- 100 gram pure chocola
- 125 ml ongeklopte slagroom
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 2 eetlepels water
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de pure chocola voor de cake au bain marie of op een lage stand in de magnetron en laat afkoelen.
-
Beleg de onderkant van een springvorm van 18 cm met bakpapier en vet de randen en het bakpapier goed in. Bestrooi met wat bloem en klop de vorm uit.
-
Stop de amarettini en de geschaafde amandelen in een keukenmachine en maal fijn. Stop ze in een kom en zet apart.
-
Stop de boter, suiker en de eieren in de keukenmachine en laat 3 minuten mengen totdat het beslag glad is. Voeg het amarettimengsel en de gesmolten chocola toe en meng kort tot een samenhangend geheel. Stop het beslag in de vorm verdeel evenredig.
-
Zet de taart in de oven en bak voor 25 – 30 minuten of totdat een prikker er redelijk schoon weer uit komt. Laat 15 minuten afkoelen in de vorm, haal dan een mes langs de randen en laat de taart verder afkoelen op een rooster. Zet het rooster op een stuk bakpapier (om de ganache op te vangen).
-
Breek de chocola voor de ganache in stukjes en stop in een hittebestendige kom. Stop de slagroom, suiker en het water in een kleine pan en breng aan de kook op middelhoog vuur. Giet meteen over de chocola en laat 1 minuut staan. Gebruik dan een klopper of een vork om het geheel te mengen totdat je een dik chocolademengsel hebt.
-
Giet de ganache over de taart en laat over de zijkanten heen lopen, zodat alles bedekt is met ganache. Laat even staan en zet de taart dan in de koelkast voor minstens 30 minuten. Bestrooi met cacao en serveer op kamertemperatuur met slagroom of vanille-ijs.
3 Reacties
• Caroline Brouwer op 21 October 2010 ∞
• anne op 11 February 2011 ∞
• Lisa op 13 February 2011 ∞