Red velvet cupcakes

Knalrode cakejes met roomkaasglazuur!

Deze cakejes zijn erg lekker en feestelijk. Als je geen keukenmachine hebt, zorg dan dat je de poedersuiker eerst zeeft voordat je het mengt met de rest van de ingrediënten. Ik heb een rode kleurstofpasta gebruikt. De rode wijnazijn lijkt een vreemd ingrediënt, maar het zorgt ervoor dat het zuiveringszout goed oplost. Je kunt het ook vervangen door citroensap, dat heeft hetzelfde effect. Probeer ook eens koffiecakejes met banaan, Hi-Hat cupcakes of Guinness cupcakes.

It’s a marshmallow world in the winter,
When the snow comes to cover the ground,
It’s the time for play, it’s a whipped cream day,
I wait for it all year round.

kerstcakejes red velvet cupcakes rode cakejes
Red velvet cupcakes
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 stuks

Ingrediënten

  • 135 gram bloem
  • 15 gram cacao
  • 115 gram boter
  • 125 ml karnemelk
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels rode voedings- kleurstof
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/2 theelepel zuiveringszout (baksoda)
  • 1 theelepel rode wijnazijn
  • snufje zout
  • Optioneel kerstsprinkels

Voor het glazuur

  • 40 gram roomkaas
  • 40 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 2 theelepels vanille-extract

Alle ingrediënten op kamertemperatuur.

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vul een muffinvorm met 12 papieren bakjes. Red velvet cupcakes - 001

  2. Meng de bloem, de cacao en het zout in een kom, zet apart. Red velvet cupcakes - 003

  3. Klop met een elektrische mixer de boter met de suiker romig. Voeg dan het ei toe en klop 1 minuut. Voeg de kleurstof en het vanille-extract toe en roer door elkaar. Red velvet cupcakes - 006 Red velvet cupcakes - 007 Red velvet cupcakes - 008 Red velvet cupcakes - 015

  4. Voeg een derde van het bloemmengsel toe en meng op lage snelheid. Giet vervolgens de helft van de karnemelk erbij terwijl je blijft mengen. Voeg vervolgens weer een derde van het bloemmengsel toe, giet de rest van de karnemelk erbij en sluit af met de rest van de bloem. Red velvet cupcakes - 020 Red velvet cupcakes - 022

  5. Voeg het zuiveringszout en de rode wijnazijn toe er schep door elkaar. Red velvet cupcakes - 027

  6. Verdeel het beslag over de muffinvorm. Red velvet cupcakes - 029

  7. Zet de cakejes in de oven en bak ze 16 – 18 minuten of totdat een prikker schoon weer uit de cakejes komt. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en zet ze dan voorzichtig op een rooster om verder af te koelen. Red velvet cupcakes - 034 Red velvet cupcakes - 036

  8. Stop alle ingrediënten voor het glazuur in de keukenmachine en meng tot een glad mengsel. Stop het mengsel in een spuitzak en decoreer de cakejes. Maak eventueel af met wat kerstversiersels. Bewaar ze, goed afgedekt, in de koelkast. Red velvet cupcakes - 041 Red velvet cupcakes - 042 Red velvet cupcakes - 046 Red velvet cupcakes - 048

Red velvet cupcakes - 076

5 Reacties

  1. Mooie foto! De kerstboomversierseltjes heb je zeker in Engeland gekocht? Fijn weekend, Caroline

    Caroline Brouwer op 17 December 2011

  2. Deze zijn zo lekker! Ik heb ze ook een keer gemaakt, maar de mijne werden bordeaux rood in plaats van felrood.

    Een kleine kanttekening trouwens: hoort hier niet een referentie bij naar het kookboek The Hummingbird Bakery, waar deze cupcakes oorspronkelijk uit komen?

    Chantal op 17 December 2011

  3. @ Caroline Bedankt! Nee hoor, gewoon in Nederland bij een taartenwinkel. Je kunt ze ook bestellen via De Leukste Taarten Webshop.

    @Chantal Ze zijn inderdaad erg lekker. Maar het recept komt niet van The Hummingbird Bakery hoor. Het is een recept dat ik samengesteld heb uit verschillende recepten van internet en uit twee kookboeken. Omdat het eigenlijk niet meer lijkt op de originele recepten, heb ik er geen bronvermelding bijgezet. Dan doen we uiteraard altijd wel als het recept letterlijk uit een kookboek overgenomen is. Red velvet cupcakes zijn in Amerika heel bekend, dus daar zijn honderden recepten voor te vinden.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 December 2011

  4. Zou je hier ook minicupcakes van kunnen maken? Hoe lang moeten die dan in de oven denk je?

    annemei op 16 December 2012

  5. Hoi Annemei, ja hoor, dat kan. Ik denk dat ze dan 10 – 12 minuten in de oven moeten. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 December 2012

Reactie achterlaten