Lavendelcakejes

De lente is officieel begonnen, tijd voor wat lavendelcakejes!

Vorig jaar heb ik roomijs gemaakt met lavendel en lavendelsuiker, nu werd het tijd voor lavendelcakejes. Helaas is mijn lavendelplant op een tragische manier aan zijn eind gekomen deze winter, maar gelukkig bood de Engelse supermarkt uitkomst: gedroogde lavendel in een potje! Deze cakejes hebben een subtiele lavendelsmaak (zelfs Arjan vond ze lekker, terwijl hij het lavendelijs echt niet lekker vond). Het glazuur is makkelijk te kleuren met paarse voedingskleurstof. Het recept is gebaseerd op een recept uit ‘Cupcake heaven’ van Susannah Blake. Probeer ook eens babycakejes, mini-aardbeiencakejes of vanillecakejes met marsepein.

cakejes met lavendel gedroogde lavendel lavendelcakejes
Lavendelcakejes
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 cakejes

Ingrediënten

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

  • 115 gram kristalsuiker
  • 1/4 theelepel gedroogde lavendel
  • 115 gram ongezouten boter
  • 2 eieren
  • 115 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels melk

Voor het glazuur

  • 185 gram gezeefde poedersuiker
  • 3 theelepels water
  • Paarse voedings- kleurstof
  • Eventueel witte suikerbloemen

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg een muffinvorm met papieren bakjes of vet ‘m goed in.

  2. Stop de suiker met de lavendel in een keukenmachine en draai kort totdat de lavendel in kleine stukjes is gehakt. Stop in een kom met de boter en klop met een elektrische mixer tot een bleek en luchtig mengsel. Lavendelcakejes - 007 Lavendelcakejes - 009 Lavendelcakejes - 012

  3. Voeg de eieren een voor een toe aan het botermengsel terwijl je goed klopt na toevoeging van elk ei. Lavendelcakejes - 014

  4. Zeef de bloem en schep losjes door het eiermengsel. Roer de melk erdoorheen. Lavendelcakejes - 015 Lavendelcakejes - 016

  5. Verdeel het beslag over de muffinvorm. Bak voor ongeveer 18 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster. Lavendelcakejes - 019

  6. Voor het glazuur: zeef de poedersuiker. Meng de poedersuiker met de voedingskleurstof en het water. Voeg het water beetje bij beetje toe totdat je een zacht glazuur hebt (iets dunner dan pasta). Besmeer de cakejes met de glazuur. Leg een suikerbloem in het midden van het cakeje en laat hard worden. Lavendelcakejes - 023 Lavendelcakejes - 027 Lavendelcakejes - 043

Lavendelcakejes - 045

2 Reacties

  1. De kleur is prachtig van de cakejes. Ik heb vorig jaar ook voor het eerst met lavendelsuiker gewerkt (in macarons) en vond het erg lekker!

    Simone op 25 March 2011

  2. Waar kan ik die paarse kleurstof vinden. Ik heb geen onlin-rekening. Zou ik het ook kunnen maken van een mengsel? Rood, bietenrood en dan het blauwe van??? Kunnen jullie raad geven?

    gerrie roozeboom op 25 March 2011

Reactie achterlaten