Koffiecakejes met banaan

Heerlijke cakejes met verse bananen en koffie.

Misschien een onverwachte combinatie, maar ze gaan erg goed samen. De banaan houdt de cakejes zacht terwijl de koffie er een heerlijke smaak aan geeft. Gebruik bruine bananen, die hebben het meeste smaak. Dit recept is gebaseerd op een recept uit The Big Book of Cupcakes van Betty Crocker.

Probeer ook eens citroencakejes, speculaascakejes met spijs of browniecakejes met witte chocola.

bananencakejes cupcake koffie koffiecakejes
Koffiecakejes met banaan
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 stuks

Ingrediënten

  • 2 kleine bananen (250 gram)
  • 130 gram bloem
  • 1/2 theelepel zuiveringszout
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 160 gram fijne kristalsuiker
  • 1 groot ei
  • 125 gram zure room
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel instant koffiepoeder
  • snufje zout
  • 30 gram pure chocola

Voor de botercrème

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels verse koffie

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vul een muffinvorm met 12 papieren bakjes. Meng het koffiepoeder met 2 theelepels kokend water en roer totdat de koffie is opgelost. Schil de bananen en pureer ze met een vork. Koffiecakejes met banaan - 001 Koffiecakejes met banaan - 010 Koffiecakejes met banaan - 012

  2. Meng de bloem, het zuiveringszout en een snufje zout in een kom. Koffiecakejes met banaan - 003

  3. Klop de boter en de kristalsuiker met een elektrische mixer tot een romig mengsel (ongeveer 2 minuten). Voeg de bananenpuree toe en klop door elkaar. Voeg dan het ei en de vanille toe en klop nog eens 1 minuut. Koffiecakejes met banaan - 013

  4. Voeg de bloem en de zure room om en om toe. Begin en eindig met de bloem. Stop meteen met roeren als het gemengd is. Roer het koffiemengsel erdoorheen. Koffiecakejes met banaan - 016 Koffiecakejes met banaan - 017 Koffiecakejes met banaan - 018

  5. Verdeel het beslag over de muffinvorm. Zet in de oven en bak 18 – 20 minuten of totdat de cakejes goudbruin zijn en een prikker er schoon weer uitkomt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, verplaats ze dan naar een rooster en laat ze daar verder afkoelen. Koffiecakejes met banaan - 019 Koffiecakejes met banaan - 027

  6. Meng de boter, poedersuiker en de koffie in een keukenmachine. Laat draaien totdat je een glad mengsel hebt. Proef en voeg eventueel nog wat koffie toe. Als je het met de hand maakt, zorg dan wel dat je de poedersuiker eerst zeeft. Koffiecakejes met banaan - 023

  7. Stop de glazuur in een spuitzak en spuit toefjes op de afgekoelde cakejes. Koffiecakejes met banaan - 029 Koffiecakejes met banaan - 034

  8. Smelt de pure chocola en besprenkel de cakejes ermee. Bewaar de cakejes in de koelkast. Koffiecakejes met banaan - 042

Koffiecakejes met banaan - 050

2 Reacties

  1. Hmmm, lijkt mij erg lekker! Een fijn weekend, Caroline

    Caroline Brouwer op 24 September 2011

  2. Mij ook ;-)

    Kelly op 24 September 2011

Reactie achterlaten