Home Page › Zoetigheid › Cakejes ›
Koffiecakejes met banaan
Heerlijke cakejes met verse bananen en koffie.
Misschien een onverwachte combinatie, maar ze gaan erg goed samen. De banaan houdt de cakejes zacht terwijl de koffie er een heerlijke smaak aan geeft. Gebruik bruine bananen, die hebben het meeste smaak. Dit recept is gebaseerd op een recept uit The Big Book of Cupcakes van Betty Crocker.
Probeer ook eens citroencakejes, speculaascakejes met spijs of browniecakejes met witte chocola.
Ingrediënten
- 2 kleine bananen (250 gram)
- 130 gram bloem
- 1/2 theelepel zuiveringszout
- 60 gram ongezouten roomboter
- 160 gram fijne kristalsuiker
- 1 groot ei
- 125 gram zure room
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel instant koffiepoeder
- snufje zout
- 30 gram pure chocola
Voor de botercrème
- 125 gram ongezouten roomboter
- 250 gram poedersuiker
- 3 eetlepels verse koffie
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vul een muffinvorm met 12 papieren bakjes. Meng het koffiepoeder met 2 theelepels kokend water en roer totdat de koffie is opgelost. Schil de bananen en pureer ze met een vork.
-
Meng de bloem, het zuiveringszout en een snufje zout in een kom.
-
Klop de boter en de kristalsuiker met een elektrische mixer tot een romig mengsel (ongeveer 2 minuten). Voeg de bananenpuree toe en klop door elkaar. Voeg dan het ei en de vanille toe en klop nog eens 1 minuut.
-
Voeg de bloem en de zure room om en om toe. Begin en eindig met de bloem. Stop meteen met roeren als het gemengd is. Roer het koffiemengsel erdoorheen.
-
Verdeel het beslag over de muffinvorm. Zet in de oven en bak 18 – 20 minuten of totdat de cakejes goudbruin zijn en een prikker er schoon weer uitkomt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, verplaats ze dan naar een rooster en laat ze daar verder afkoelen.
-
Meng de boter, poedersuiker en de koffie in een keukenmachine. Laat draaien totdat je een glad mengsel hebt. Proef en voeg eventueel nog wat koffie toe. Als je het met de hand maakt, zorg dan wel dat je de poedersuiker eerst zeeft.
-
Stop de glazuur in een spuitzak en spuit toefjes op de afgekoelde cakejes.
-
Smelt de pure chocola en besprenkel de cakejes ermee. Bewaar de cakejes in de koelkast.
2 Reacties
• Caroline Brouwer op 24 September 2011 ∞
• Kelly op 24 September 2011 ∞