Home Page › Zoetigheid › Cakejes ›
Cappuccino cupcakes
Cakejes met cappuccinosmaak
Het recept voor deze cakejes komt uit Red velvet, chocolate heartache van Harry Eastwood. Het uitgangspunt van dat boek is om alleen boter te gebruiken als je het ook daadwerkelijk kunt proeven. Ze vervangt dus vaak in cake de boter met groente (dit proef je niet terug in de cakejes). Voor het glazuur gebruikt ze wel gewoon boter. In het recept wordt ‘coffee essence’ gebruikt, maar dat had ik niet, dus heb ik het vervangen door espresso. Deze cakejes zijn het lekkerst op de dag dat je ze maakt.
Probeer ook eens Guinness cupcakes met Baileys, koffiecakejes met banaan of pecancakejes met ahornsiroop.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 160 gram kristalsuiker
- 225 gram zoete aardappel
- 100 gram witte rijstbloem
- 100 gram gemalen amandelen
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 3 eetlepels espresso
Voor het glazuur
- 50 gram ongezouten roomboter
- 200 gram gezeefde poedersuiker
- 50 gram mascarpone
- 1 eetlepel espresso
- Ter decoratie cacaopoeder
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vul een muffinvorm met papieren vormpjes.
-
Schil de zoete aardappel en rasp hem fijn. Het gewicht van de geraspte aardappel moet 200 gram zijn.
-
Stop de eieren met de suiker in een grote kom. Klop met een elektrische mixer voor 5 minuten totdat je een dik, bleek mengsel hebt dat vier keer zoveel is dan in het begin. Voeg de geraspte aardappel toe en klop opnieuw.
-
Voeg de bloem, gemalen amandelen, het bakpoeder, het zout en de (afgekoelde) espresso toe en schep door elkaar totdat het een samenhangend mengsel is.
-
Verdeel het mengsel over de muffinvorm. Elk vormpje moet voor ongeveer 4/5 vol zitten.
-
Zet de cakejes in de oven en bak ze voor 20 minuten of totdat ze gerezen zijn en een prikker schoon uit de cakejes komt. De bovenkant blijft vlak. Laat ze 15 minuten afkoelen in de vorm.
-
Klop de boter met een elektrische mixer romig. Voeg de poedersuiker, mascarpone en de (afgekoelde) espresso toe en klop tot een samenhangend mengsel. Bewaar in de koelkast totdat je de cakejes wilt gaan glazuren.
-
Besmeer de bovenkant van de cakejes met het glazuur. Stop een eetlepel cacao in een zeefje en bestuif de bovenkant van de cakejes met wat cacao.
2 Reacties
• Kelly op 24 January 2012 ∞
• Denise op 25 January 2012 ∞