Tulbandcake voor de feestdagen

Een geweldige tulbandcake met pompoen, cranberries, gember, appel, pecannoten en kaneel.

Deze cake is echt heerlijk, zacht en met een lekkere crunch. Het recept komt uit Baking: from my home to yours van Dorie Greenspan. Zij noemt het een all-in-one holiday bundt cake. Het is makkelijk om te maken en het ziet er prachtig uit. Bestuif met poedersuiker of maak een poedersuikerglazuur en giet die eroverheen. Probeer ook eens fruitcake met marsepein, courgettecake met walnoten of deze fruitcake met dadels, pruimen en abrikozen.

appel pecannoten tulbandcake tulbandcake voor kerst
Tulbandcake voor de feestdagen
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
12 stukjes (1 tulbandcake)

Ingrediënten

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

  • 240 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel versgemalen nootmuskaat
  • snufje zout
  • 1 theelepel gemalen gemberpoeder
  • 140 gram roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 gram pompoenpuree
  • 1 appel
  • 125 gram gedroogde cranberries
  • 80 gram pecannoten
  • Om te serveren poedersuiker

Bereidingswijze & foto's

  1. Vet een tulbandvorm in en bestuif met bloem (dit zorgt ervoor dat de cake straks perfect de oven uitkomt). Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snij in kleine blokjes. Halveer de cranberries. Snij (of breek) de pecannoten in stukjes. Tulbandcake met pompoen - 001 Tulbandcake met pompoen - 006 Tulbandcake met pompoen - 013

  2. Meng de bloem, het bakpoeder, de baking soda, de kaneel, de nootmuskaat, het zout en de gemalen gember in een kom door elkaar. Tulbandcake met pompoen - 002

  3. Stop de boter met de basterdsuiker en de kristalsuiker in een kom en klop tot een romig mengsel (3 minuten). Voeg een voor een de eieren toe en klop 1 minuut na elk ei. Voeg dan de vanille-extract toe en mix door elkaar. Tulbandcake met pompoen - 004 Tulbandcake met pompoen - 008 Tulbandcake met pompoen - 009

  4. Zet de mixer op de laagste stand en voeg de pompoenpuree en de stukjes appel toe. Tulbandcake met pompoen - 017

  5. Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe met een spatel. Meng totdat de ingrediënten nét gemengd zijn (niet langer, dan wordt de cake taai). Tulbandcake met pompoen - 019

  6. Schep de cranberries en pecannoten door het beslag. Schep het beslag in de tulbandvorm. Strijk de bovenkant glad met je spatel. Tulbandcake met pompoen - 021 Tulbandcake met pompoen - 025

  7. Bak in de oven voor 60 – 70 minuten of totdat een prikker er schoon weer uitkomt. Zet de cake op een rooster en laat 10 minuten afkoelen. Draai de cake dan om op een rooster en laat op kamertemperatuur komen. Zeef er poedersuiker overheen en serveer. Tulbandcake met pompoen - 029 Tulbandcake met pompoen - 032 Tulbandcake met pompoen - 036

Tulbandcake met pompoen - 062
Tulbandcake met pompoen - 067

3 Reacties

  1. Als ik zo zie wat er allemaal in gaat MOET het een lekker hapje worden.

    gerrie roozeboom op 18 January 2011

  2. Deze cake is zo verrassend goed dat ik het niet kan laten er nog een te maken. Hij zit bij m’n favorieten.

    helene op 18 February 2012

  3. Hartstikke leuk om te horen, Helene! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 February 2012

Reactie achterlaten