Home Page › Wereld › Amerika ›
Tulbandcake voor de feestdagen
Een geweldige tulbandcake met pompoen, cranberries, gember, appel, pecannoten en kaneel.
Deze cake is echt heerlijk, zacht en met een lekkere crunch. Het recept komt uit Baking: from my home to yours van Dorie Greenspan. Zij noemt het een all-in-one holiday bundt cake. Het is makkelijk om te maken en het ziet er prachtig uit. Bestuif met poedersuiker of maak een poedersuikerglazuur en giet die eroverheen. Probeer ook eens fruitcake met marsepein, courgettecake met walnoten of deze fruitcake met dadels, pruimen en abrikozen.
Ingrediënten
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
- 240 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 1/4 theelepel versgemalen nootmuskaat
- snufje zout
- 1 theelepel gemalen gemberpoeder
- 140 gram roomboter
- 200 gram kristalsuiker
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 200 gram pompoenpuree
- 1 appel
- 125 gram gedroogde cranberries
- 80 gram pecannoten
- Om te serveren poedersuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Vet een tulbandvorm in en bestuif met bloem (dit zorgt ervoor dat de cake straks perfect de oven uitkomt). Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snij in kleine blokjes. Halveer de cranberries. Snij (of breek) de pecannoten in stukjes.
-
Meng de bloem, het bakpoeder, de baking soda, de kaneel, de nootmuskaat, het zout en de gemalen gember in een kom door elkaar.
-
Stop de boter met de basterdsuiker en de kristalsuiker in een kom en klop tot een romig mengsel (3 minuten). Voeg een voor een de eieren toe en klop 1 minuut na elk ei. Voeg dan de vanille-extract toe en mix door elkaar.
-
Zet de mixer op de laagste stand en voeg de pompoenpuree en de stukjes appel toe.
-
Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe met een spatel. Meng totdat de ingrediënten nét gemengd zijn (niet langer, dan wordt de cake taai).
-
Schep de cranberries en pecannoten door het beslag. Schep het beslag in de tulbandvorm. Strijk de bovenkant glad met je spatel.
-
Bak in de oven voor 60 – 70 minuten of totdat een prikker er schoon weer uitkomt. Zet de cake op een rooster en laat 10 minuten afkoelen. Draai de cake dan om op een rooster en laat op kamertemperatuur komen. Zeef er poedersuiker overheen en serveer.
3 Reacties
• gerrie roozeboom op 18 January 2011 ∞
• helene op 18 February 2012 ∞
• Lisa op 25 February 2012 ∞