Rum-rozijnencake

Een lekkere, luchtige cake met rozijnen in rum.

Gebruik voor deze cake goede boter, want het verschil merk je echt. Sla ook de tijd voor het mixen niet over, het romig kloppen van de boter en eieren zorgt ervoor dat de cake een heerlijk, luchtige structuur krijgt. Probeer ook eens kruidcake met courgette en walnoten, Hollandse appelcake of bananencake met chocola.

cake met rozijnen cake met rum rum-rozijnencake
Rum-rozijnencake
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
12 plakken

Ingrediënten

  • 225 gram, op kamertemperatuur roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 230 gram bloem
  • 20 gram maïzena
  • 4 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram rozijnen
  • 100 ml rum
  • snufje zout

Bereidingswijze & foto's

  1. Was de rozijnen en stop ze in een pan met de rum. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, zet het vuur dan uit, leg een deksel op de pan en laat minstens een uur staan. De rozijnen zuigen dan alle rum in zich op. Schenk het vocht wat over is van de rozijnen in een apart bakje en zet apart (niet weggooien!). Steak sandwich - 046

  2. Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de cakevorm in en beleg de onderkant met bakpapier.

  3. Meng de bloem, maïzena, het bakpoeder en het zout in een kom. Rum-rozijnencake - 001

  4. Klop met een mixer de boter en de suiker romig. Doe dit op de hoogste stand en voor 2 minuten. Rum-rozijnencake - 003 Rum-rozijnencake - 006

  5. Voeg één voor één de eieren toe. Klop goed op een medium stand na toevoeging van elk ei. Rum-rozijnencake - 007 Rum-rozijnencake - 008

  6. Voeg het vocht van de rozijnen toe en mix opnieuw. Rum-rozijnencake - 013

  7. Gebruik een spatel om het bloemmengsel met het botermengsel te mengen. Stop meteen als het mengsel gemengd is, te veel roeren maakt de cake taai. Rum-rozijnencake - 015

  8. Schep de rozijnen door het beslag. Rum-rozijnencake - 016

  9. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake voor 60 – 75 minuten. Een prikker moet er schoon weer uitkomen. Laat de cake afkoelen in de vorm. Haal vervolgens een mes langs de zijkanten en draai de cake om op een rooster. Draai hem opnieuw en snij in stukken. Deze cake blijft tot 5 dagen goed mits je hem goed inpakt met plastic folie. Je kunt hem, goed ingepakt, ook invriezen. Rum-rozijnencake - 017

Rum-rozijnencake - 026

7 Reacties

  1. Hallo Lisa, Ik ben blij dat de rocky roads in de smaak vielen. Ik ga zo meteen de mokka-tulband cake maken , voor de collega’s morgen! groetjes, Caroline

    Caroline Brouwer op 20 January 2011

  2. Een heerlijk hapje zo te zien, maar op WELKE TEMPERATUUR mag deze cake gebakken worden? Graag een aanvulling en bij voorbaat hartelijk dank, Gerrie Roozeboom.

    gerrie roozeboom op 21 January 2011

  3. Hoi Gerrie, Bedankt voor de tip! Ik heb het recept aangepast. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 January 2011

  4. Afgelopen weekend deze cake gemaakt, hij smaakte heerlijk. Heb al meerdere recepten van de site gemaakt en stuk voor stuk waren ze een succes! Snel op zoek naar het volgende wat ik ga uitproberen.

    Chelle op 20 March 2013

  5. Wat leuk om te horen, Chelle! Bedankt voor je reactie!

    Lisa op 25 March 2013

  6. Op welk temperatuur moet ik hem bakken?

    Consuela Raalte op 5 May 2013

  7. @ Consuela Staat bij stap 2: 160 graden

    Lisa op 9 May 2013

Reactie achterlaten