Limoencake

Een heerlijke zoetzure fruitcake! De cake wordt overgoten met een limoensiroop, dit trekt in de cake en maakt het geheel lekker zacht en yummie!

Deze cake kun je ook met citroen maken.

3217722982_f4467d76f31

citroencake limoen limoencake siroop
Limoencake
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
taartvorm van 18 cm

Ingrediënten

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram kristalsuiker
  • 3 limoenen
  • 2 eieren
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels poedersuiker

Je kunt deze cake invriezen.

Bereidingswijze & foto's

  1. Vet de bakvorm in en/of bekleedt hem met bakpapier. 3216843345_ffc33e739c1

  2. Rasp de schillen van de limoenen. Je wil alleen het gekleurde gedeelte, niet het wit. 3398983569_ed71587588

  3. Pers de geraspte limoenen uit en bewaar het sap. 3217699350_d503f784c01

  4. Verwarm de oven voor op 180°C.

  5. Smelt de boter in de magnetron (ongeveer 40 sec.) en giet in een grote kom.

  6. Voeg de suiker toe en klop de boter met de suiker romig.

  7. Roer de geraspte limoenschillen door het suikermengsel. 3216844553_bb92eec79c1

  8. Voeg de eieren toe en klop door elkaar. 3216844883_1712bd486c1

  9. Zeef het zelfrijzend bakmeel en schep het door het suikermengsel. 3217698620_32557f3ae41

  10. Schep het beslag in de bakvorm. Maak met een lepel de bovenkant zo glad mogelijk. 3216872497_66ace078ce1

  11. Bak de cake 30 – 40 minuten in de oven. De bovenkant is lichtbruin en een satéprikker moet er schoon weer uitkomen. 3217715746_79f9579bb01

De limoensiroop

  1. Schenk het limoensap in een steelpan en zet op laag vuur. 3216847267_f5c30e5df31

  2. Voeg de poedersuiker toe en roer totdat het poeder opgelost is. 3217700262_e8fcd7b2861

  3. Laat een paar minuten staan sudderen (niet koken).

  4. Haal de pan van het vuur. De siroop blijft vloeibaar (iets dikker dan water). Als de cake enigszins afgekoeld is (niet helemaal), kun je de siroop over de cake gieten.

De afwerking

  1. Prik, met een satéprikker gaatjes in de cake. Doe dit om de twee centimeter. 3216848641_0a02fd399d1

  2. Giet de siroop over de cake heen. De siroop loopt nu onder andere in de gaatjes, dit zorgt ervoor dat de cake ook aan de binnenkant lekker zacht en smaakvol wordt. 3217702250_6717eb223e1

  3. Laat de cake verder afkoelen in de vorm. 3217718116_f006789e881

3217718888_f2ac3b63da1

11 Reacties

  1. Heerlijke cake! En heel snel gemaakt.

    elske op 9 January 2010

  2. Net een eerste puntje van de cake geproefd; een verrassende smaaksensatie, heel erg lekker!

    Martha op 29 January 2011

  3. Heel erg leuk om te horen. Bedankt voor jullie reacties!

    Lisa op 30 January 2011

  4. Enorm lekker!

    Esther op 28 July 2011

  5. Gemaakt en uitgeprobeerd, aardig lekker maar mist volgens ons toch wat pit. Waarschijnlijk lekkerder met wat meer limoen erin en eventueel citroen.

    P.s. Erg leuke, mooie en handige website! Ga zo door.

    Kookbeginner op 7 December 2011

  6. Grappig hè, iemand heeft ook weleens over deze cake gezegd dat hij te scherp was. Ik denk ook dat het ligt aan de limoenen die je gebruikt, sommige zijn net wat scherper. Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 7 December 2011

  7. Hallo,

    Ik wil de cake een avond van te voren maken en in de koelkast bewaren.. Blijft de cake dan nog lekker en goed en waar moet ik het bewaren?

    Soumia op 11 December 2011

  8. OOh sorry en nog 1 vraag.. Ik heb alleen een vorm van 20 cm, is dat ook goed want heb niet de mogelijkheid om een andere vorm te kopen..

    Alvast bedankt!!

    Soumia op 11 December 2011

  9. Hoi Soumia, ik zou hem buiten de koelkast bewaren, ingepakt met plastic folie. In de koelkast droogt de cake uit. Als je hem in een grotere vorm maakt, wordt de cake wat dunner. Dan moet je ook de baktijd verkorten. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 15 December 2011

  10. Net gebakken en uitgeprobeerd. Groots succes, moet ik zeggen. Heerlijk sponzig en de sterke zure siroop erbovenop maakt het helemaal af. Dank!

    Sander op 28 April 2013

  11. Wat leuk om te horen! Bedankt voor je reactie, Sander!

    Lisa op 3 May 2013

Reactie achterlaten