Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Fruitcake voor Kerstmis
Nog een recept voor een fruitcake, perfect voor kerst.
Weer een geweldig recept van de BBC Good Food website. Je kunt deze cake 6 maanden invriezen of 3 maanden, goed ingepakt, bewaren. De cake wordt lekkerder als je hem even laat staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Ik heb de cake aangepast aan wat ik in de kast had staan. Voor het gedroogde fruit heb ik krenten, rozijnen, pruimen, abrikozen en gedroogde appel gebruikt. Probeer ook eens chocolade fruitcake, tulbandcake voor de feestdagen of fruitcake met marsepein.
Ingrediënten
- 175 gram roomboter
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 650 gram gedroogd fruit
- 50 gram geglaceerde kersen
- 50 gram sukade
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 100 ml rum
- 85 gram macademia’s
- 3 eieren
- 85 gram gemalen amandelen
- 200 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1/4 theelepel gemalen kruidnagels
- 1/2 theelepel gemalen gemberpoeder
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/4 theelepel gemalen steranijs
- Optioneel: 4 eetlepels rum
Bereidingswijze & foto's
-
Snij het gedroogde fruit en de geglaceerde kersen in kleine stukjes. Hak de macademia’s fijn (rooster ze eventueel eerst in een pan zonder boter of olie totdat ze bruin beginnen te worden). Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit (bewaar het allebei). Rasp de schil van de citroen (het sap heb je niet nodig).
-
Stop de boter, de suiker, het gedroogde fruit, de sukade, de citroenrasp, de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap samen met de rum in een grote pan. Breng langzaam aan de kook, blijf roeren totdat de boter gesmolten is. Zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen terwijl je af en toe roert.
-
Haal de pan van het vuur en laat 30 minuten afkoelen.
-
Verwarm de oven voor op 150°C. Vet een cakevorm van 20 cm (met een losse bodem) in met boter en bedek met bakpapier (ook de randen).
-
Roer de eieren, de noten en de gemalen amandelen door het fruitmengsel. Roer goed door elkaar.
-
Zeef de bloem, het bakpoeder en de specerijen in de pan. Roer voorzichtig door elkaar, stop meteen met roeren zodra je geen sporen meer ziet van bloem.
-
Schep het mengsel in de vorm. Verdeel evenredig over de vorm (eventueel met de achterkant van een metalen lepel die in kokend water is gehouden). Bak de cake voor 45 minuten. Zet het gas dan naar 140°C en bak nog eens 60 – 75 minuten totdat je cake goudbruin is. Bedek de bovenkant eventueel met aluminiumfolie als hij te bruin wordt. Als een prikker weer schoon uit de cake komt, is hij klaar.
-
Prik gaten in de cake en giet er eventueel nog eens 4 eetlepels rum overheen. Wij hebben dit niet gedaan, maar doe het vooral als je het lekker vindt. Laat de cake afkoelen in de vorm. Haal hem uit de vorm. Pak hem in met bakpapier en daarna met folie.
3 Reacties
• Caroline Brouwer op 19 December 2010 ∞
• Lisa op 19 December 2010 ∞
• Caroline Brouwer op 19 December 2010 ∞