Chocolade fruitcake

Een lekkere, Engelse fruitcake met chocola.

Ik vind de BBC Good Food website geweldig. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit iets gemaakt van die website wat niet gelukt is. Duidelijk instructies en ongelooflijk veel recepten. Deze chocolade fruitcake was heerlijk. Ik heb een aantal aanpassingen gemaakt en dat kun jij dus ook doen (bijvoorbeeld bij het gedroogde fruit). Een heerlijke cake en perfect voor kerst! Probeer ook eens tulbandcake voor de feestdagen, fruitcake met marsepein of deze fruitcake met dadels, pruimen en abrikozen.

fruitcake met chocola
Chocolade fruitcake
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
10 stukken

Ingrediënten

  • 200 gram boter
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram pure chocola
  • 75 ml rum
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram krenten
  • 200 gram gedroogde cranberries
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelschil
  • 50 gram gekonfijte citroenschil
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 1/4 theelepel gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/4 theelepel gemalen gemberpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 3 eieren

Bereidingswijze & foto's

  1. Was het gedroogde fruit. Stop het samen met de boter, de suiker, de chocola (in stukjes gebroken), de rum en het vanille-extract in een grote pan (al het beslag wordt in de pan gemaakt, dus neem een flinke kookpan). Verwarm op laag vuur, terwijl je af en toe roert totdat je een glanzend geheel hebt. Haal de pan van het vuur en zet apart. Chocolade fruitcake - 001 Chocolade fruitcake - 003 Chocolade fruitcake - 014

  2. Verwarm de oven voor op 150°C. Beleg een taartvorm van 20 cm met een dubbele laag bakpapier. Vet de randen in en leg daar ook een strook bakpapier tegenaan. Chocolade fruitcake - 017

  3. Meng de bloem, de gemalen amandelen, de cacao en de specerijen in een kom. Chocolade fruitcake - 018

  4. Klop de eieren los en roer door het (afgekoelde) chocolademengsel in de pan.

  5. Roer het bloemmengsel erdoorheen. Stop meteen met roeren als de bloem opgelost is. Chocolade fruitcake - 020 Chocolade fruitcake - 023

  6. Schep het mengsel in de vorm en bak voor 90 – 105 minuten of totdat een prikker er weer schoon uitkomt. Laat afkoelen in de vorm. De cake blijft, goed ingepakt met folie, ongeveer 2 maanden goed in een luchtdichte trommel. Chocolade fruitcake - 024

Chocolade fruitcake - 035

4 Reacties

  1. Hallo Lisa, Ik ben blij te horen dat hij lekker is, ik was ook van plan deze fruitcake te maken met de kerst. groetjes, Caroline

    Caroline Brouwer op 3 December 2010

  2. Hoi, ik ben helemaal fan van jullie website en kook hier regelmatig van. Ik vind het soms lastig om bepaalde ingredienten te vinden, waar halen jullie al de ingredientern van dit recept vandaan?? Ik weet pure chocolade enzo wel te vinden maar als die vruchten??

    Evelyne op 3 December 2010

  3. Hoi Caroline, Moet je zeker doen. Hij is erg lekker!



    Hoi Evelyne, Hartstikke leuk om te horen! De vruchten, zoals krenten, cranberries e.d., kun je gewoon vinden bij het gedroogde fruit (bijvoorbeeld bij de AH). Staat vaak in de buurt van de bakspullen. De gekonfijte sinaasappelschil en citroenschil kun je vervangen door sukade. Of gebruik geglaceerde kersen (staan ook bij het gedroogde fruit). Amandelen kun je zelf malen, bijvoorbeeld in de keukenmachine. Ik weet niet of je in het oosten van het land woont, maar in Duitsland verkopen ze het kant-en-klaar in de supermarkt.



    Voor alle fruitcakes geldt trouwens dat je het gedroogde fruit kunt gebruiken dat je wel kunt vinden. Als je bijvoorbeeld geen gedroogde cranberries kunt vinden, gebruik dan gewoon meer rozijnen etc.



    Veel succes en als je een bepaald ingredient echt niet kunt vinden, mag je ons altijd mailen (). Dan sturen wij het graag naar je op! Veel plezier met bakken!

    Lisa op 3 December 2010

  4. Hallo Lisa, Ik heb toch voor deze cake gekozen. En ik moet zeggen geweldig! Geen spijt :-) groeten, Caroline

    Caroline Brouwer op 21 December 2010

Reactie achterlaten