Bananencake met dadels en walnoten

Een cake met banaan, dadels en walnoten, zonder toegevoegde suiker.

Deze suikervrije cake is vochtig, zoals je ook kunt zien op de foto’s. Het recept vond ik hier. Ik heb het water in het recept vervangen door thee, om de cake meer smaak te geven. Je mist echt geen suiker in deze cake, omdat de banaan en de dadels al zoet genoeg zijn. Ik bakte de cake in een kleine cakevorm van 12 x 22 cm. Heb je die niet? Probeer dan een vorm te vinden met een soortgelijk oppervlak. Als je een standaard cakevorm gebruikt, zou ik het recept verdubbelen. Voor de thee gebruikte ik Earl Grey. Als je geen zuiveringszout hebt, zou ik bakpoeder gebruiken, maar dit samen toevoegen met de bloem (dus niet toevoegen aan het dadelmengsel).

Probeer ook eens deze suikervrije bananenmuffins, bananenpannenkoeken of bananenijsjes.

suikervrije suikervrije cake thee vochtige cake
Bananencake met dadels en walnoten
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
6 - 8 personen

Ingrediënten

  • 240 ml thee
  • 30 gram roomboter
  • 125 gram dadels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 50 gram walnoten
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 125 gram bloem

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm van 12 x 22 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier.

  2. Ontpit de dadels en snij ze in stukjes, stop ze in een steelpan met de kaneel, de boter en de thee. Zet de pan op het vuur en breng tegen de kook aan. Blijf roeren totdat de boter gesmolten is. Haal de pan dan van het vuur en voeg het zuiveringszout toe. Roer door elkaar en laat afkoelen.

  3. Pel de bananen en pureer ze met een vork in een andere kom. Breek de eieren erbij en meng door elkaar.

  4. Hak de walnoten in stukjes en voeg toe aan het bananenmengsel. Voeg dan de vanille en de bloem toe en roer met een houten lepel door elkaar.

  5. Schep (of giet) het mengsel (het is eerder een beslag dan een deeg) in de cakevorm. Zet de vorm in de oven en bak de cake 40 minuten of totdat een prikker schoon weer uit de cake komt. Laat de cake afkoelen in de vorm (hij gaat nu een beetje inzakken).

  6. Haal een mes langs de randen en til de cake aan het bakpapier uit de vorm. Snij de cake in plakken.

1 reactie

  1. Hij was heerlijk, zelfs zonder de walnoten die ik niet lust! Dankjewel!

    Desiree op 29 August 2013

Reactie achterlaten