Home Page › Wereld › Overig Europa ›
Brusselse wafels
Deze heerlijke Belgische wafels worden gemaakt met gist, wat ze extra luchtig maakt.
Deze wafels verschillen van Luikse wafels, omdat ze gemaakt worden met gist. Ze zijn krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant, een perfecte combinatie! Dit recept maakt 14 wafels, dat is vrij veel, maar je kunt ze heel goed invriezen. Het beslag moet een uur rijzen, maar je kunt het ook een nacht in de koelkast laten staan. Probeer ook eens schnecken, mueslirepen of Amerikaanse pannenkoeken met bosbessen
Ingrediënten
- 560 gram bloem
- 1 zakje (7 gram) gist
- 700 ml handwarme melk
- 3 eieren
- 170 gram boter
- 60 gram kristalsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 1 eetlepel vanille-extract
- 1 theelepel citroensap
Bereidingswijze & foto's
-
Begin met het smelten van de boter. Laat hem vervolgens afkoelen terwijl je verder gaat.
-
Scheid de eieren.
-
Meng de bloem met de gist in een kom.
-
Neem een flinke beslagkom (anders heeft het mengsel geen ruimte meer om te rijzen) en stop het eigeel erin. Giet er vervolgens 200 ml van de melk bij. Klop met een garde door elkaar en giet de gesmolten boter erbij. Klop goed door elkaar.
-
Voeg de suiker, het zout en het vanille-extract toe. Klop opnieuw door elkaar.
-
Voeg het bloemmengsel om en om met de melk toe aan het eigeelmengsel. Klop goed om klonten in het beslag te voorkomen.
-
Giet het citroensap in een kom en wrijf droog met een keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat het stijfkloppen van de eiwitten beter gaat. Stop de eiwitten in een kom en gebruik een elektrische mixer om de eiwitten stijf te kloppen.
-
Voeg het stijfgeklopte eiwit toe aan het beslag en schep losjes door elkaar. Roer niet te stevig, dan haal je de lucht uit het beslag, maar zorg wel dat alles goed gemengd is.
-
Bedek de kom met plastic folie en laat op een warme plek een uur rijzen. Het beslag is dan gerezen en de bovenkant vertoont luchtbelletjes. Je kunt het beslag ook een nacht in de koelkast zetten.
-
Verwarm het wafelijzer voor en bestrijk met wat zonnebloemolie. Schep ongeveer 2 eetlepels beslag per wafel op het ijzer en laat bakken tot de wafels goudbruin zijn. Haal ze eruit en laat ze los van elkaar afkoelen op een rooster (dit is cruciaal om de wafels krokant te laten worden). Serveer warm met bijvoorbeeld poedersuiker en vers fruit.
Er zijn nog geen reacties.