Home Page › Wereld › Nederland ›
Kruidnootjes
Lekker voor Sinterklaas!
Ik weet dat deze koekjes officieel geen pepernoten mogen heten, want dat zijn taaiere varianten van deze noten, maar toch blijven wij ze gewoon pepernoten noemen. Hoe je ze ook noemt, ze zijn hartstikke lekker! Ik heb al eens vaker peperkruidnoten gemaakt, maar ik was nooit helemaal tevreden met het resultaat. Vaak liepen ze te veel uit over de bakplaat. Met dit recept gebeurt dat gelukkig helemaal niet! Het enige nadeel is, omdat je verder geen vocht toevoegt, dat het draaien van de balletjes misschien iets langzamer gaat, omdat het deeg iets droger is. Het lukt nog steeds prima, maar het duurt wel iets langer. Als je dat vervelend vindt, zou je dus een eetlepel melk kunnen toevoegen. Dan lopen ze dus wel wat meer uit.
Probeer ook eens borstplaat, speculaascakejes met spijs of banketstaaf.
Ingrediënten
- 100 gram roomboter
- 90 gram bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel vanille extract
- 180 gram bloem
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/4 theelepel versgeraspte nootmuskaat
- 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
- snufje zout
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, zout, suiker en vanille-extract. Kneed tot een samenhangend deeg.
-
Beleg drie bakplaten met bakpapier.
-
Rol het deeg in kleine balletjes (met de grootte van een walnoot). Leg ze op de bakplaat en duw een klein beetje plat.
-
Bak de kruidnootjes 12 – 15 minuten in de oven, of totdat de randen goudbruin zijn.
2 Reacties
• Leen op 16 January 2013 ∞
• Lisa op 20 January 2013 ∞