Home Page › Diner › Hoofdgerecht ›
Chili con carne
Een Mexicaanse stoofschotel met gehakt, tomaten en kidneybonen.
En weer een lekker recept van BBC Good Food: chili con carne! Dit pittige vleesgerecht is heerlijk met rijst, maar ook bijvoorbeeld met brood. Ik heb in plaats van chocola cacaopoeder toegevoegd en de smaken zijn heerlijk. Chilipoeder kun je het beste in theelepels toevoegen. Sommige poeders zijn heel scherp, terwijl andere meer lijken op paprikapoeder. Probeer het even uit voordat je er een flinke theelepel aan toevoegt, het is zonde als het gerecht te pittig is om te eten.
Probeer ook eens taco’s met avocadosalsa, Mexicaanse chili met chorizo of deze tomatensalsa.
Ingrediënten
- 1 eetlepel olie
- 1 grote ui
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 1 opgehoogde theelepel chilipoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 500 gram gehakt
- 1 blokje runderbouillon
- 1 blik gehakte tomaten (400 gram)
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel kristalsuiker
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 1 blik kidneybonen (410 gram)
- Naar smaak zout en peper
- Om te serveren zure room
- Om te serveren rijst
Bereidingswijze & foto's
-
Pel de ui en snij in blokjes. Pel de knoflook en pers de teentjes uit. Halveer de paprika en haal de stengel en de zaadjes eruit. Snij de paprika in blokjes.
-
Zet een flinke pan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en laat 1 – 2 minuten heet worden. Voeg de uien toe en roerbak 5 minuten of totdat de uien zacht zijn. Voeg dan de knoflook, rode paprika, het chilipoeder, het paprikapoeder en de komijn toe. Roer goed door elkaar en roerbak nog eens 5 minuten.
-
Zet het vuur hoog en voeg het gehakt toe. Roerbak totdat al het gehakt bruin is. Zorg dat je het vuur hoog houdt, zodat het gehakt echt bakt en niet stooft.
-
Verkruimel de bouillon in een maatbeker en giet er 300 ml kokend water op. Voeg dit toe aan de pan. Voeg ook de tomaten, oregano en de suiker toe. Breng op smaak met zout en peper en voeg als laatste de tomatenpuree en het cacaopoeder toe. Roer door elkaar.
-
Breng de chili aan de kook, roer door elkaar, leg de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat 20 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert. Voeg eventueel een eetlepel water toe als de saus te droog is (dit was bij ons niet nodig).
-
Giet de kidneybonen af en spoel ze af met water. Voeg toe aan de chili, roer door elkaar en breng weer aan de kook. Laat de chili 10 minuten zachtjes koken zonder de deksel op de pan.
-
Proef de chili om te kijken of je nog chilipoeder, zout of peper moet toevoegen.
-
Leg de deksel weer op de pan en laat 10 minuten staan voordat je het serveert, zodat de smaken in kunnen trekken. Serveer de chili met rijst en zure room.
2 Reacties
• Barbara op 15 January 2013 ∞
• Lisa op 20 January 2013 ∞