Home Page › Wereld › Italië ›
Verse tomatensaus met basilicum
Met verse tomaten!
Deze saus is erg veelzijdig, je kunt het gebruiken als saus op een pizza, als basissaus voor pasta (voeg er gehakt en groente aan toe) en bijvoorbeeld als basis voor soep. Het kost even wat tijd, maar het grootste deel van de tijd hoef je er niet bij te zijn. Dit recept is losjes gebaseerd op een recept dat ik hier gevonden heb.
Probeer ook eens kruidige olijfolie, barbecuesaus of pesto.
Ingrediënten
- 15 rijpe tomaten (1,5 kg)
- 5 teentjes knoflook
- 2 handjes verse basilicum
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- naar smaak zout
Bereidingswijze & foto's
-
Zet een grote pan met water op het vuur, breng aan de kook. Haal ondertussen de steeltjes uit de tomaten weg en snij in de onderkant van elke tomaat een kruisje.
-
Leg de tomaten met een schuimspaan in het kokende water (werk eventueel in 2 delen als het niet allemaal in één keer past). Laat ze 2 minuten liggen en haal ze er dan weer uit met een schuimspaan. Laat even afkoelen, totdat je ze makkelijk vast kunt pakken. Gooi het water uit de pan weg.
-
Trek de velletjes van de tomaten af en gooi ze weg. Halveer de tomaten en stop ze terug in de pan. Besprenkel met de olijfolie. Leg een deksel op de pan en laat op middel/laag vuur een half uur staan. Roer dan door de tomaten heen. Laat nog een half uur staan.
-
Pel de teentjes knoflook en kneus ze. Hak in stukken en voeg toe aan de saus. Haal de deksel van de pan en zet het vuur wat hoger. Voeg wat zout toe. Laat nog een uur koken of totdat de saus ingedikt is. Pureer de saus eventueel met een staafmixer.
-
Was de basilicum en snij of scheur in stukjes. Voeg toe aan de saus en roer door elkaar. Gebruik de saus in plaats van blikjes tomaat bij pasta, pizza, of soep.
Er zijn nog geen reacties.