Pizzadeeg met griesmeel

Een lekker recept voor pizza met griesmeel!

In onze zoektocht naar het recept voor de perfecte pizza, kregen we dit recept van Marja via de mail (bedankt!). Volgens mij is het hetzelfde als dit recept van Jamie Oliver. We waren geïntrigeerd door de toevoeging van griesmeel, dus dat moesten we echt proberen. Daarnaast hadden we op pizzapassie.nl gelezen dat pizzabakkers hun deeg altijd een nacht in de koelkast laten staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Helaas hebben we nog steeds geen pizza-oven, maar desondanks was dit recept erg geslaagd!

Als je het recept niet een nacht wil laten rijzen, kun je het gewoon na de eerste keer rijzen verwerken tot een pizza.

Probeer ook eens pizza naar een recept van Jamie Oliver, pizzadeeg met de broodbakmachine of focacciapizza.

pizzadeeg rijzen
Pizzadeeg met griesmeel
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 pizza's

Ingrediënten

  • 800 gram bloem, type 00
  • 200 gram fijngemalen griesmeel
  • 1 eetlepel fijn zeezout
  • 2 zakjes gedroogde gist (14 gram in totaal)
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 650 ml lauw water
  • Om in te vetten zonnebloemolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng de bloem, het griesmeel, het zeezout, de gist en de poedersuiker in een mengkom (zorg dat je de gist en het zout in verschillende hoeken strooit). Pizza - 002

  2. Voeg het lauwwarme water en de olijfolie toe en meng met een mixer met deeghaken door elkaar. Begin met 1 – 2 minuten op een lage stand en meng het dan nog eens 5 – 6 minuten op een hoge stand of totdat je een soepel en veerkrachtig deeg hebt. Pizza - 004 Pizza - 005 Pizza - 007

  3. Neem een flinke kom (het deeg moet kunnen verdubbelen) en vet lichtjes in met zonnebloemolie. Leg het deeg erin en draai het om, zodat het overal bedekt is met een dun laagje olie. Bedek de kom losjes met plastic folie en laat een uur rijzen op een warme plek. Pizza - 011

  4. Sla het deeg terug. Bedek weer met plastic folie en zet in de koelkast. Laat een nacht in de koelkast staan. Pizza - 014

  5. Haal het deeg, twee uur voordat je het wilt gaan eten, uit de koelkast. Verdeel het deeg in 8 stukken en rol tot balletjes. Vries nu eventueel een deel in, als je niet al het deeg gaat gebruiken. Pizza - 021

  6. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Zet een bakblik (of een pizzasteen) in de oven.

  7. Neem een stuk bakpapier en bestuif lichtjes met bloem. Rol het deeg uit tot een ronde vorm. Pizza - 022

  8. Smeer je pizza in met tomatensaus en beleg de pizza met je favoriete toppings, wij hebben mozzarella, chorizo, rode ui, paprika en champignons gebruikt. Bestrooi met wat gedroogde oregano. Smeer de randen in met wat olijfolie. Pizza - 015 Pizza - 023 Pizza - 024 Pizza - 030

  9. Bak de pizza in de oven. De baktijd hangt af van je oven. Bij een standaardoven (250°C) zal het ongeveer 14 – 16 minuten duren. Pizza - 084 Pizza - 046

Pizza - 058

3 Reacties

  1. Wat leuk het recept op de site en mijn naam er bij… Ik heb het ook een keer een nacht in de koelkast laten rijzen, maar daarna was het zo elastisch, dat je er bijna geen mooie ronde en vooral dunne pizza van kreeg. Hoe was dat bij jullie?? Ik ga nu aan de slag om jullie recept voor overheerlijke chocolade fudge met noten en rozijnen te maken, ideaal voor zaterdag bij het verjaardagsfeest!

    Groetjes Marja

    Marja op 31 July 2012

  2. Ha Marja, dat was eigenlijk geen probleem. Ik kan me herinneren dat ik dat probleem een tijdje terug een keer had met ingevroren pizzadeeg. Had je het deeg wel 2 uur op kamertemperatuur laten komen? Ik rol pizza’s vaak uit op een stuk bakpapier en dan strooi ik expres geen bloem op de randen. De bodem blijft dan aan de rand aan het bakpapier plakken en dan krijg ik hem mooi dun. Vervolgens schuif ik het bakpapier op een bakplaat en bak ik hem in de oven.

    Wat leuk! Alvast een hele fijne dag zaterdag!

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 31 July 2012

  3. Hoi Lisa,

    Het is al een tijdje geleden dat ik het zo gedaan heb, weet eigenlijk niet meer of ik het toen wel op kamertemp heb laten komen. De tip van het bakpapier gaat bij ons niet werken, omdat we natuurlijk zo’n pizzaoventje hebben en daar geen bakpapier in kan. De Fudge staat af te koelen en dan gaat het straks de vriezer in…anders haalt het zaterdag niet eens haha. Pff wat is dat verslavend zeg! Groetjes Marja

    Marja op 31 July 2012

Reactie achterlaten