Home Page › Kooktips ›
Pepers snijden
Rode pepers geven hitte en smaak aan olie, dressings of sauzen, maar hoe voorkom je pijnlijke ogen, neus en lippen na het snijden?
Ik vind het heerlijk om rode peper of groene peper aan mijn gerechten toe te voegen voor een extra kick, maar ik heb een hekel aan dat ik na het snijden van pepers de hele avond niet meer aan mijn ogen, neus en mond kan komen omdat mijn vingers zo peperig zijn.
Wanneer je pepers snijdt wil je het contact met je vingers zo veel mogelijk vermijden—vooral met de zaadjes en het witte vruchtvlees. Gebruik de volgende tips om zorgeloos pepertjes te snijden.
Kijk ook eens bij onze tips voor het snijden van uien, knoflook en paprika.
Ingrediënten
- 1 rode peper
In Engelstalige recepten heet een rode peper een chili. Met een pepper of capsicum wordt dan een paprika bedoeld. Met paprika wordt paprikapoeder bedoelt.
Bereidingswijze & foto's
1. Voorbereiden
Om een pepertje fijn te hakken snijden we eerst de kop er af. Verwijder vooral het steeltje, maar laat zo veel mogelijk rood vruchtvlees intact. Halveer vervolgens de peper in de lengte, zodat de zaadjes bloot komen te liggen.
2. Zaadjes verwijderen
De hitte of pittigheid van een peper zit vooral in de zaadjes en het witte vruchtvlees, niet in het rode vruchtvlees. Het is daarom vaak van belang om deze te verwijderen—tenzij je uit bent op echt veel hitte in je gerecht.
Wanneer je dit met je vingers probeert te verwijderen zul je merken dat je vingers peperig blijven—zelfs als je ze goed wast—en dat kan pijnlijke gevolgen hebben voor ogen, neus en mond.
Sommige mensen gebruiken handschoenen om dit te voorkomen, maar ik ga liever voor een simpel theelepeltje. Schraap gewoon alles wat je niet wilt hebben van het rode vruchtvlees af.
3. Fijn hakken
Snijd het rode vruchtvlees in de lengte in smalle reepjes. Meestal kun je een rode peper in 4 tot 8 reepjes snijden. Leg deze reepjes bij elkaar en hak ze met een scherp mes in kleine stukjes. Je kunt natuurlijk ook een keukenmachine of vijzel gebruiken.
En verder…
Zie ook het snijden van paprika’s en het snijden van ui. Gebruik rode pepers in sauzen, dressings, soepen, als garnering, in marinades of zelfs in drankjes voor extra smaak en hitte. Denk er wel om dat niemand houdt van grote stukken rode peper in zijn mond. Hak het zo fijn mogelijk!
1 reactie
• Thea op 8 February 2010 ∞