Home Page › Soep ›
Schorsenerensoep met knoflook
Een lekkere, dikke, winterse soep met schorseneren en geroosterde knoflook.
Schorseneren horen eigenlijk bij de ‘vergeten groente’. Vroeger werd het veel gegeten, nu een stuk minder. Misschien heeft dat deels te maken met het feit dat ze minder makkelijk schoon te maken zijn dan bijvoorbeeld asperges of wortels. Schorseneren zijn dikke wortels die bedekt zijn met een dikke, donkere schil. Onder die schil zit een wit, plakkerig laagje en daaronder zit de daadwerkelijke wortel. Het kost even tijd om ze schoon te maken, maar je moeite wordt beloond. In deze soep zijn ze heerlijk! Dit recept is gebaseerd op een recept van deze website. Gebruik groentebouillon voor een vegetarische versie.
Omdat schorseneren snel verkleuren is het belangrijk om een bak met water en azijn klaar te zetten. Schil steeds een stukje en snijd het dan af en leg het in het zure water. Dit zorgt ervoor dat ze hun kleur behouden.
Probeer ook eens kruidige wortelsoep, goed gevulde pompoensoep of aardappelsoep met prei.
Ingrediënten
- 1 kilo schorseneren
- 1 bol knoflook
- 2 uien
- 1 middelgrote aardappel
- 125 gram (gedroogd) rode linzen
- 1,5 liter kippenbouillon
- 1 eetlepel gedroogde peterselie
- 2 laurierbladeren
- 1,5 eetlepel olijfolie
- Om te serveren crème fraîche
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180 C.
-
Snijd de kont van de knoflookbol af en giet er een halve eetlepel olijfolie overheen. Pak de bol in met aluminiumfolie en leg in de oven. Rooster de knoflook voor 20 minuten. Haal hem dan uit de oven en laat afkoelen. Duw de afgekoelde teentjes knoflook uit de schil en voeg toe bij stap 6.
-
Maak ondertussen de schorseneren schoon. Borstel de aarde eraf en gebruik een mesje of aspergeschiller om een stuk schil eraf te raspen. Was onder de kraan (om het plakkerige laagje te verwijderen) en snijd het stuk af (ongeveer 4 cm) leg in de bak met azijn. Ga zo door totdat je alle schorseneren schoongemaakt hebt.
-
Pel de uien en snijd in stukjes. Schil de aardappel en snijd in kleine stukjes.
-
Verhit de olie in een soeppan. Bak de ui voor een paar minuten. Voeg dan de aardappel toe en bak opnieuw voor een paar minuten.
-
Voeg dan de linzen, schorseneren en geroosterde knoflook toe. Roer door elkaar.
-
Voeg de bouillon, laurierbladeren en peterselie toe. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken. De soep is klaar als de schorseneren gaar zijn (prik ze in met een vork).
-
Haal de laurierbladeren uit de soep en pureer met een staafmixer. Voeg naar smaak versgemalen peper en crème fraîche toe.
Er zijn nog geen reacties.