Home Page › Soep ›
Paddenstoelensoep
Weer een lekker recept van Jamie Oliver (uit Jamie’s Dinners). Hij noemt het ‘De enige echte paddestoelenstoep’. En inderdaad, er staat echt ‘paddestoelensoep’ en niet ‘paddenstoelensoep’. In het ‘Groene boekje’ van 2005 staat ‘paddenstoel’ als enige vorm, volgens het witte boekje mag het allebei. De regels worden volgens mij niet transparanter met al dat geswitch, maar goed, wie ben ik. In ieder geval weten we allemaal waar we het over hebben. Wij hebben voor de paddenstoelen cantharellen, oesterzwammen, kastanjechampignons en shii-takes gebruikt. Jamie gebruikt ook nog gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini), maar dat hebben wij weggelaten. Gebruik groentebouillon voor een vegetarische versie. Probeer ook eens bleekselderijsoep met Stilton, erwtensoep of kruidige wortelsoep.
Ingrediënten
- 600 gram gemengde wilde paddenstoelen
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- handvol verse tijm
- 1 liter kippenbouillon
- Naar smaak olijfolie
- Versgemalen zout en peper
- klont boter
- Om te serveren mascarpone
- Handvol verse bladpeterselie
- Optioneel truffelolie
Bereidingswijze & foto's
-
Borstel de paddenstoelen schoon en snij ze in stukken. Pel de ui en snij in stukjes. Pel de knoflook en snij in dunne plakjes. Trek de blaadjes van de tijm. Haal de blaadjes van de bladpeterselie en hak grof.
-
Neem een grote soeppan en zet op het vuur. Doe er wat olijfolie in en voeg de paddenstoelen toe. Roerbak op hoog vuur voor een minuut en voeg dan de knoflook, ui, boter en tijm toe. Breng op smaak met zout en peper. Bak voor 20 minuten of totdat het meeste vocht verdampt is.
-
Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur koken. Pureer de helft van de soep met een staafmixer. Roer de mascarpone en de peterselie erdoorheen. Proef de soep en voeg peper en zout naar smaak toe. Roer er eventueel nog wat mascarpone doorheen als je ze in kommen hebt geschept.
4 Reacties
• op 19 March 2011 ∞
• Janna op 16 October 2011 ∞
• Janna op 19 November 2011 ∞
• Lisa op 19 November 2011 ∞