Welke kookboeken gebruiken wij en wat vinden we ervan? Je leest het hier!

Simone en Inés Ortega

1080 recepten

“Al ruim 30 jaar het best verkochte kookboek van Spanje. Recepten uit iedere Spaanse regio, prachtig geïllustreerd door kunstenaar Javier Mariscal. 1080 Recepten laat je genieten van een gevarieerde, smaakvolle en fijnzinnige keuken.”

Zo kun je lezen op o.a. Bol.com. Dit boek is geschreven door Simone Ortega en haar dochter. Het is een flink boek van tegen de 1000 pagina’s. De recepten zijn opgedeeld in hoofdstukken van voorgerechten tot toetjes. De recepten zijn genummerd en op deze manier ook te vinden in het register (dus niet op paginanummer). Per hoofdstuk zit een klein dun boekje met foto’s van een aantal gerechten.

Wij hebben dit boek nu ongeveer een jaar en helaas is het nog amper gebruikt. Dat komt deels omdat er weinig foto’s in staan (toch wel leuk om een foto van een gerecht te zien voordat je het gaat bereiden) en aan de andere kant omdat de gerechten weinig spannend zijn. We hadden het boek besteld met de hoop dat het een boek zou zijn bomvol met authentieke, smaakvolle Spaanse gerechten. Helaas was dat niet het geval.

Het boek doet denken aan een Spaanse versie van een basiskookboek. Met recepten voor aardappelpuree, Amerikaanse macaroni, pasta, erwtensoep en hardgekookte eieren weet het niet echt te boeien. Dat betekent niet dat het een slecht kookboek is, maar dat het zich voordoet als iets wat het niet is. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit boek als handboek bij veel Spanjaarden in de keuken staat. Het is alleen jammer dat het gepromoot wordt als een kookboek van de ‘authentieke Spaanse keuken’.

Bovendien staan er ook een aantal recepten in die een beetje gedateerd aan doen. Verschillende recepten met ‘pootjes’ (gepaneerde en gefrituurde lamspootjes met worstvulling), gepaneerde kalfsharten of hersenen in bechamel waren misschien vroeger heel gewoon (of nu nog steeds in Spanje?), maar wij moeten er niet aan denken. Dat komt misschien ook omdat het boek al wat ouder is (30 jaar geleden is het voor het eerst verschenen) en weinig aangepast is.

Er blijven eigenlijk maar weinig recepten over die echt leuk zijn. Het lijkt erop dat de kwantiteit van de recepten belangrijker was dan de kwaliteit. Wat ons betreft is dit boek dus geen aanrader als je op zoek bent naar een boek van de échte Spaanse keuken.

Hoofdstukken

  1. Hapjes
  2. Suggesties voor koude gerechten
  3. Hapjes uit de pan en oven, empanadillas en mousses
  4. Sauzen
  5. Stoofgerechten en soepen
  6. Rijst, peulvruchten, aardappelen en pasta
  7. Groente en paddenstoelen
  8. Eieren, flans en soufflés
  9. Vis en schaal- en schelpdieren
  10. Vlees
  11. Gevogelte
  12. Wild
  13. Orgaanvlees
  14. Nagerechten
1080 Recipes
Tagged 1080 recepten recensie, simone ortega Leave a comment
Volg ons via Twitter:
  • RSS

Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor interessante extra’s en het laatste nieuws:

Nieuwste recensies

– Advertentie –