Volkorenbroodjes

Heerlijke, verse broodjes met volkorenmeel.

Ik heb deze broodjes gemaakt met de broodbakmachine. HHet recept is gebaseerd op een recept uit Het broodbakmachine bakboek van Jennie Shapter. Probeer ook eens scones, pain de campagne of brioche.

volkorenbroodjes volkorenmeel zelf broodjes maken
Volkorenbroodjes
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
10 broodjes

Ingrediënten

  • 140 ml melk
  • 140 ml water
  • 225 gram volkorenmeel
  • 225 gram bloem
  • 1,5 theelepel zout
  • 2 theelepels poedersuiker
  • 1 theelepel gist
  • melk, om te glazuren

Bereidingswijze & foto's

  1. Schenk de melk en het water in de broodvorm van de broodbakmachine.

  2. Strooi de bloem en het volkorenmeel over de vloeistof heen en zorg ervoor dat ze het melkmengsel helemaal bedekken.

  3. Voeg de suiker en het zout toe in aparte hoeken. Maak een kuiltje in het meel en strooi daar de gist in.

  4. Zet de broodbakmachine op de deegstand.

  5. Haal het deeg na het kneden en rijzen uit de broodbakmachine en leg het op een met bloem bestoven werkblad. DSC_0009

  6. Kneed het deeg voorzichtig een paar keer. Verdeel het in 10 gelijke stukken en bedek die met ingevet plastic folie.

  7. Haal één voor een een stukje deeg onder de folie vandaan en maak er een balletje van. Rol het balletje uit tot een platte, ronde vorm.

  8. Bestrijk een bakplaat lichtjes met olie. Leg de platte broodjes p de bakplaat en bedek ze met ingevet plastic folie. Laat ze 30 minuten rijzen op een warme plaats. DSC_0013

  9. Verwarm de oven voor op 200°C.

  10. Bestrijk de broodjes met melk en bestrooi eventueel met volkorenmeel.

  11. Bak de broodjes voor 15 – 20 minuten in de oven of totdat ze goudbruin zijn. Leg de broodjes op een rooster en serveer ze warm. DSC_0035

Serveer bijvoorbeeld met zelfgemaakte kruidenboter.

DSC_0043

DSC_0051

6 Reacties

  1. Hey, Allereerst complimenten voor de prachtige site met heerlijke recepten. Ik had alleen een vraagje, kan ik volkorenmeel gewoon in de supermarkt kopen of waar moet ik anders zijn?

    Simone op 11 January 2011

  2. Hoi Simone, Dankjewel! Volkoren tarwemeel is gewoon te koop in de supermarkt. Bij de Albert Heijn staat het bij de bloem en bakproducten. Veel groeten, Arjan

    Arjan op 11 January 2011

  3. Hallo! Ik vind dit echt een zeer overzichtelijke website met allerlei leuke receptjes. Vraagje, hier twijfelen we nog om een broodbakmachine te kopen… Kunnen deze broodjes ook gemaakt worden zonder de broodbakmachine? En heb je dan een apart recept (hoelang ze moeten rijzen?)? Bedankt!

    Hanne op 25 July 2011

  4. Hoi Hanne, Hartstikke leuk om te horen! Een broodmachine werkt toch weer anders met deeg dan als je het met de hand maakt. Wat ik zou doen is deze broodjes maken, de knoflook weglaten en een deel van de bloem vervangen door volkorenmeel. Veel groeten, Lisa

    Arjan op 25 July 2011

  5. Fijn recept! Ik heb het gebruikt om er een heel brood van te maken. Al een tijdje probeer ik diverse recepten uit, maar het ene na het andere mislukte (te veel gerezen en ingezakt of juist niet gerezen). Aan het einde van jullie recept heb ik het deeg nog een uur in de vorm laten rijzen en daarna in 35 minuten gebakken. Structuur van het brood is zacht en licht kruimig en het is prachtig gerezen! Ik ga het beslist nog een keer bakken en voeg dan zaden etc. toe.

    jacquellien op 7 March 2012

  6. Hartstikke leuk om te horen, Jacquellien! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 9 March 2012

Reactie achterlaten