Vanillefudge

Romige fudge met een vanillesmaak.

Fudge maken kan soms lastig zijn. Dit recept komt uit ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’ van Nigella Lawson en het is het beste recept voor fudge wat ik tot nu toe geprobeerd heb. Ik heb het recept gehalveerd, je komt dan aan ongeveer 12 blokjes. De gecondenseerde melk in dit recept is niet de zoete variant. Gecondenseerde melk kun je vinden bij de koffiemelk. Deze fudge is romig. Je hebt er geen suikerthermometer voor nodig (als je er wel een hebt, de fudge is klaar bij 115 C). Als je een druppel fudge in een bak met ijswater (water met ijsklontjes) laat vallen, moet het vorm houden.

Voor een simpeler recept voor fudge, kijk eens bij chocoladefudge met noten en rozijnen, chocoladefudge met marshmallows of karamelfudge!

Vanillefudge
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
16 stukjes

Ingrediënten

  • 250 gram kristalsuiker
  • 50 gram boter
  • 100 ml gecondenseerde melk
  • 1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze & foto's

  1. Zet een bakje met ijswater klaar.

  2. Stop de gecondenseerde melk met de boter en kristalsuiker in een steelpan met dikke bodem. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, zet het vuur laag en laat zachtjes koken terwijl je af en toe roert. dsc_000814 dsc_00097

  3. Laat de fudge 5 – 10 minuten koken, laat een druppel in het ijswater vallen om te controleren of de fudge klaar is.

  4. Haal de pan van het vuur. Voeg de vanille toe en klop met een garde. Blijf kloppen tot de fudge dik en romig is. Zorg dat je niet te snel stopt, omdat de fudge anders niet dik wordt. Blijf echter ook niet té lang kloppen, dan wordt de fudge te korrelig. dsc_00107 dsc_00157

  5. Vet een klein bakblik (ongeveer 10 bij 8 cm) in, schep de fudge erin en laat afkoelen. Snij in stukjes. dsc_00319

dsc_00345

9 Reacties

  1. Ik heb dit vandaag gemaakt, maar met verdubbeling van de ingredienten, en een toevoeging, omdat ik van een bite hou.

    Ik heb er stukjes rijstwafel doorheen gemengd, superlekker!

    Rianne Heringa op 6 April 2011

  2. Apart, heb juist het kookboek gekocht en daar staat hetzelfde recept.Maar dan met 500 Gr. Suiker. M.à.w zwaar mislukt. Allemaal bruine kruimeltjes maar smaak is wel ok. Enfin nog maar eens proberen maar dan met jouw recept.

    Maryal op 31 July 2011

  3. Ik heb dit recept met gemaakt alleen proef ik heel erg de suiker… Nou zegt mijn man je moet poedersuiker gebruiken. Maar heb ik iets fout gedaan dat ze nog niet goed genoeg waren gesmolten ofzo? Smaak is wel lekker ok met chocola er door <3

    Sabjeje op 19 November 2011

  4. Hoi Sabjeje, als de fudge nog korrelig is, is de suiker inderdaad nog niet gesmolten. Ik zou het vuur de volgende keer lager zetten en controleren of de suiker opgelost is voordat je het aan de kook brengt. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 19 November 2011

  5. Na alle experimenten met de borstplaat, vraag ik mij af wat het het wezenlijke verschil is tussen borstplaat en fudge…smaakt toch echt wel anders bij al die kleine TUD eek kelt Es’ in de UK..Weten jullie dat?

    Dionne Houtzager op 11 December 2011

  6. Jemig…lastig zo’n iPad..ik bedoelde dus dat het in Engeland, als je fudge bij die doe ISS winkeltjes koopt, anders smaakt dan borstplaat. Groet, Dionne

    Dionne Houtzager op 11 December 2011

  7. Straks maar weer op de computer..wat een acacadabra..

    Dionne Houtzager op 11 December 2011

  8. Haha, eh, wat voor winkeltjes? Het lijkt wel erg op elkaar, maar fudge lijkt, vind ik, wel wat meer op toffee en is wat zachter.

    Lisa op 15 December 2011

  9. weet niet of je dit nog leest. Maar kan je mij vertellen waarom het kookboek het heeft over 500g suiker en jij maar 250g? Want met 500g suiker en gezoete gecondenseerde melk blijft het heel korrelig als ik de 115°C heb gehaald. Kan je mij een tip geven?

    sigrid op 16 June 2012