Home Page › Feestdagen ›
Vanillefudge
Romige fudge met een vanillesmaak.
Fudge maken kan soms lastig zijn. Dit recept komt uit ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’ van Nigella Lawson en het is het beste recept voor fudge wat ik tot nu toe geprobeerd heb. Ik heb het recept gehalveerd, je komt dan aan ongeveer 12 blokjes. De gecondenseerde melk in dit recept is niet de zoete variant. Gecondenseerde melk kun je vinden bij de koffiemelk. Deze fudge is romig. Je hebt er geen suikerthermometer voor nodig (als je er wel een hebt, de fudge is klaar bij 115 C). Als je een druppel fudge in een bak met ijswater (water met ijsklontjes) laat vallen, moet het vorm houden.
Voor een simpeler recept voor fudge, kijk eens bij chocoladefudge met noten en rozijnen, chocoladefudge met marshmallows of karamelfudge!
Ingrediënten
- 250 gram kristalsuiker
- 50 gram boter
- 100 ml gecondenseerde melk
- 1 theelepel vanille extract
Bereidingswijze & foto's
-
Zet een bakje met ijswater klaar.
-
Stop de gecondenseerde melk met de boter en kristalsuiker in een steelpan met dikke bodem. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, zet het vuur laag en laat zachtjes koken terwijl je af en toe roert.
-
Laat de fudge 5 – 10 minuten koken, laat een druppel in het ijswater vallen om te controleren of de fudge klaar is.
-
Haal de pan van het vuur. Voeg de vanille toe en klop met een garde. Blijf kloppen tot de fudge dik en romig is. Zorg dat je niet te snel stopt, omdat de fudge anders niet dik wordt. Blijf echter ook niet té lang kloppen, dan wordt de fudge te korrelig.
-
Vet een klein bakblik (ongeveer 10 bij 8 cm) in, schep de fudge erin en laat afkoelen. Snij in stukjes.
9 Reacties
• Rianne Heringa op 6 April 2011 ∞
• Maryal op 31 July 2011 ∞
• Sabjeje op 19 November 2011 ∞
• Lisa op 19 November 2011 ∞
• Dionne Houtzager op 11 December 2011 ∞
• Dionne Houtzager op 11 December 2011 ∞
• Dionne Houtzager op 11 December 2011 ∞
• Lisa op 15 December 2011 ∞
• sigrid op 16 June 2012 ∞