Home Page › Diner › Bijgerechten ›
Kerstchutney
Maak deze chutney vandaag, dan is ie precies goed op 1e kerstdag!
Deze chutney heeft even wat tijd nodig om te rijpen. Hij is heerlijk bij vlees en harde kazen. Voor de chutney worden allspice berries gebruikt, deze zijn in Nederland moeilijk te krijgen. Je kunt het vervangen, zie de ingrediëntenlijst hieronder. De chutney is gebaseerd op een chutney uit Delia’s Christmas. Probeer ook eens appelchutney of mangochutney.
Ingrediënten
- 350 gram gedroogde pruimen
- 150 gram gedroogde dadels
- 150 gram rozijnen
- 275 gram gedroogde abrikozen
- 450 gram uien
- 570 ml appelciderazijn
- 50 gram zout
- 1 theelepel gemalen gember
- 450 gram rietsuiker
Als je allspice berries hebt
- 35 gram allspice berries
- 1 stukje kaasdoek
Als je geen allspice berries hebt
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels kaneel
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
Bereidingswijze & foto's
-
Pel de uien. Stop ze met de pruimen, dadels en abrikozen in een keukenmachine en hak ze heel fijn. Je kunt ze ook allemaal heel fijn snijden.
-
Stop de azijn in een grote hapjespan (met een goede antiaanbaklaag). Voeg de zout en het gemberpoeder toe.
-
Stop de allspice berries in het stuk kaasdoek en bindt ze goed vast met een touw. Voeg deze toe aan de pan. Als je de gemalen specerijen gebruikt, voeg ze dan nu toe aan de pan.
-
Breng het mengsel aan de kook, voeg het gedroogde fruit (rozijnen, pruimen, dadels), de uien en de rietsuiker toe. Roer door elkaar.
-
Laat het mengsel (zonder deksel) ongeveer 1,5 uur zachtjes koken of totdat de chutney ingedikt is. Je moet met een houten lepel een spoor kunnen trekken door de chutney (zodat je de bodem kunt zien) zonder dat het zich meteen opvult met vocht.
-
Steriliseer de potten en vul met de chutney. Laat op een koele, donkere plek staan tot kerstmis. Je kunt chutney jaren bewaren.
1 reactie
• M de Leeuw op 16 December 2012 ∞